18 jun 2019

Een zzp’er in Vorm

Nederland telt meer dan 1,2 zelfstandige ondernemers. Dus kunnen we best stellen dat een groot gedeelte van de Nederlanders zich aangesproken voelt als we het hebben over ‘de zzp-er’. Wij van HelloProfs zijn benieuwd hoe deze wereld van de zzp’er eruit ziet. Wat beweegt men om zelfstandige te worden en hoe denken ze over de Lees verder »

05 jun 2019

ZZP’er aan de haak slaan? Lees deze 5 tips

Steeds meer ondernemers zoeken naar alternatieve manieren om personeel te vinden. Velen kloppen aan bij zzp’ers, en terecht. Het heeft vele voordelen én zorgt vaak voor nieuwe en langdurige vormen van samenwerking. Wel willen ondernemingen dit op een professionele manier aanpakken. Wij geven daarom 5 tips voor bij het inhuren van zzp’ers. 1. Wees duidelijk Lees verder »

29 mei 2019

De Bbz: een konijn uit de hoge hoed?

Veel zelfstandige ondernemers weten niet of vaag dat er een financieel vangnet bestaat als de zaken tijdelijk wat minder gaan. Sterker nog, uit een onderzoek van ZZP Nederland in mei 2018 bleek dat maar liefst 80% van de zzp’ers helemaal niet wist dat er een vangnetregeling bestaat. En dat is best zorgelijk omdat zzp’ers te Lees verder »

23 mei 2019

Onzekerheid regeert nog onder veel zzp’ers

Het aantal zzp’ers stijgt en gaat in de toekomst nog veel meer stijgen. Dat is inmiddels wel bekend. Een logisch gevolg van deze trend zou zijn dat de tevredenheid van zelfstandige ondernemers meestijgt. Echter, deze aanname is nog lang niet altijd werkelijkheid. Uit een enquête van ZZP Barometer en Knab blijkt dat veel zzp’ers onzeker Lees verder »

20 mei 2019

ZZP fabeltjeskrant: zelfstandigen helemaal niet zo duur als gedacht

Er heerst nog wel eens de verwachting dat het inhuren van zzp’ers op korte termijn heviger drukt op de kosten dan iemand met een kortdurend of vast contract. Sterker nog, er wordt zelfs wel eens gesproken over “absurde uurtarieven”. Uit een enquête van ondernemersorganisatie Zelfstandigen Bouw blijkt dat dit niet helemaal klopt. Deze enquête werd Lees verder »

14 mei 2019

De opkomst van de platformeconomie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende dat op 1 januari 2019, Nederland meer dan 1,2 miljoen zzp’ers kende. En dit aantal blijft stijgen. Volgens het ING Economisch Bureau komt dit voor een groot deel door de groei van de platformeconomie. Dit is een economie op basis van een online platform of app, waarbij het Lees verder »

13 mei 2019

Het voorkomen van schijnzelfstandigheid

Nog steeds maken veel bedrijven die zzp’ers inhuren zich schuldig aan onjuist handelen. Vaak nog onbewust ook. Dit blijkt uit een onderzoek van het Toezichtsplan Arbeidsrelaties, uitgevoerd in maart 2019. Van de 104 onderzochte bedrijven, bleken er 59 niet op alle (juridische) fronten correct te hebben gehandeld. 12 bedrijven werden zelfs nader onderzocht vanwege het Lees verder »

08 mrt 2019

Brief staatssecretaris Menno Snel

De kamer schrikt van omvang gesjoemel, belangrijk wordt nu dat ook opdrachtgevers en ZZP-ers zich gaan verdiepen in de te nemen stappen en mogelijkheden en daar ook naar gaan handelen. De brief van staatssecretaris Menno Snel van Financiën over schijnzelfstandigen is in de Tweede Kamer ingeslagen als een bom. Coalitie en oppositie reageren onthutst op een steekproef Lees verder »

05 mrt 2019

Toelichting vanuit het ministerie op de gezagsverhouding

Op 27 november 2018 presenteerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de voortgang van de wetgeving ‘zelfstandig ondernemerschap’ via de website van de rijksoverheid. Hier werd de komst van een webmodule aangekondigd en toegelicht. Ook blikte het ministerie vooruit op een verduidelijking van het criterium ‘gezag’ in de eerste maanden van 2019. De gezagsverhouding Lees verder »

10 dec 2018

Nieuwe ontwikkelingen vanuit het Ministerie.

Op 26 november j.l. hebben de staatssecretaris van Financiën (Menno Snel) en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Wouter Koolmees) de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang rond de nieuwe zzp-wetgeving. In hun bericht lichten ze toe hoe ze de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer in de toekomst willen beoordelen en formaliseren. Bij het Lees verder »