De zzp-docent

De zzp-docent: leraar en ondernemer

Een tekort aan leraren, te lage lonen en hoge werkdruk in het onderwijs en te weinig uitdaging voor de klas. We lezen het allemaal in het nieuws dat het onderwijs behoefte heeft aan nieuwe impulsen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer leraren en docenten zich laten inhuren als zzp’er. De zzp-docent is Lees verder »

Snijden in de zelfstandigenaftrek

Snijden in de zelfstandigenaftrek is zzp’ertje pesten

Het kabinet heeft besloten om te korten met de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers. Althans, dat is het plan wat ze in gedachten hebben. Natuurlijk gaat deze beslissing gepaard met boze gezichten vanuit de hoek van de grote zzp organisaties. Is deze woede terecht of is er voor de beslissing van het kabinet ook wat te zeggen? Lees verder »

Jungle van flexbemiddelaars

De jungle van flexbemiddelaars

Onlangs hebben zzp belangenorganisaties ZZP Nederland en PZO bekend gemaakt dat ze zich grote zorgen maken over de forse stijging en invloed van flexbemiddelaars. Deze tussenpartijen zouden ervoor zorgen dat het (financiële) risico vrijwel altijd bij de zzp’er ligt. En als het een keer mis gaat, is de zzp’er contractueel de dupe. Flexbemiddelaars worden door Lees verder »

ZZP onderbouwing

Onderbouwing van werkzaamheden: hoe het niet moet

Wij kwamen laatst een opmerkelijk voorbeeld tegen van hoe zelfstandig ondernemen niet moet. Een rechtbank in Den Haag heeft namelijk geoordeeld dat een betonvlechter niet aannemelijk genoeg kon maken dat hij zelfstandig ondernemer is. En dat terwijl de betonvlechter wél wilde profiteren van de fiscale voordelen die het zelfstandig ondernemerschap geniet. Wat is er gebeurd? Lees verder »

Kappen met die thuiskappers

Kappen met die thuiskappers

Nu het aantal zelfstandige ondernemers in Nederland richting de 1,5 miljoen gaat, kan het geen kwaad om stil te staan bij de consequenties hiervan. Langzaam maar zeker zien we het nalatenschap van deze ontwikkeling opkomen. Zorgt de toename van zzp’ers voor eerlijke of juist oneerlijke concurrentie op de markt? Een mooi antwoord kwamen we tegen Lees verder »

Bedankt voor de inspanningen…

Veel in het nieuws was bouwbedrijf BAM en hun ingehuurde zzp’ers. Er werd een constructie ontwikkeld waarbij zzp’ers een contract moeten ondertekenen waarin staat dat ze via een bemiddelaar ingehuurd worden. Deze bemiddelaar heet Brainnet en is een inhuurspecialist van (interim) zelfstandige ondernemers. Volgens Zelfstandigen Bouw is dit een oneerlijke constructie. Volgens Joke Lichter van Lees verder »

Flexwerkplekken worden flexibeler

Flexwerkplekken worden flexibeler

Werken verandert. Steeds meer wordt afgestapt van een 9 – 5 mentaliteit. Steeds meer mensen kiezen ervoor om eigen baas te zijn. En steeds vaker zien we ondernemers werken op flexibele plekken. Maar zelfs deze plekken worden flexibeler. Gaan de werkplekken dezelfde richting op als de zelfstandige ondernemers? Uit onderzoek blijkt dat zzp’ers steeds vaker Lees verder »

Aan het werk of aan de cocktail

Aan het werk of aan de cocktail?

De zomervakantie is inmiddels overal in Nederland van start gegaan. De ware campersensatie is begonnen op de Nederlandse en buitenlandse wegen. Ook de wachtrijen op de vliegvelden stromen weer vol. Hoe zit het met het “vakantiegevoel” van de zelfstandige ondernemers? Is er eigenlijk wel een zzp-vakantie? Op grote schaal gaan Nederlanders op vakantie. Gezinnen met Lees verder »

Onderhandelen over zzp-tarief

Onderhandelen over zzp uurtarief: het mag van het ACM

ZZP’ers mogen tegenwoordig onderling afspraken maken over de prijzen (uurtarief) die gehanteerd worden. Deze prijsafspraken hebben als doel om hogere tarieven bij de opdrachtgever af te dwingen. Het is een initiatief van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). ZZP’ers krijgen hiermee een unieke positie in de markt. Normaliter mogen er geen prijsafspraken gemaakt worden tussen Lees verder »

Peopleassist | tips voor het opstellen van een factuur

Uurtje-factuurtje: steek uw hand ervoor in het vuurtje

Het moment is eindelijk daar. Na een lange tijd hard ploeteren kunt u eindelijk uw opdrachtgever aan het werk zetten. Tijd voor een verdiende factuur. Waar moet u eigenlijk op letten als u en uw opdrachtgever aangekomen zijn bij de laatste stap van de samenwerking: de hoeveelheid knaken? Wij geven wat tips om de zaken Lees verder »