Zit de wet DBA in de ijskast?

PeopleAssist Team · mei 21, 2021

De flexibilisering van de arbeidsmarkt blijft ook in tijden van corona toenemen. Een groot deel van deze toename is te wijten aan de groei van het aantal zelfstandige ondernemers. Naast de groei van aantal, groeien ook de discussies over zzp’ers. Denk aan zaken als baanzekerheid, gelijke behandeling en over het wel of niet hebben van een sociaal vangnet voor werkeloze zzp’ers. Je zou denken dat de wet DBA hier beter inzicht in geeft.

Wet DBA in de ijskast? Niet bepaald.

Lang werd de vraag gesteld of de wet zin wel heeft. De overheid is er namelijk nog steeds niet uit wat Nederland met het groeiende aantal zzp’ers moet doen. De huidige wet DBA staat voor transparantie en heeft als doel om schijnzelfstandigheid te voorkomen. In vele branches komt echter vandaag de dag nog veel schijnzelfstandigheid voor.

Wet DBA als hervorming van de arbeidsmarkt

Het is voor werkgevers op het eerste gezicht belastingtechnisch goedkoper om te kiezen voor de diensten van een zzp’er. Maar het nadeel is dat hierdoor schijnzelfstandigheid op loer ligt. Kiezen bedrijven er massaal voor om zzp’ers in te huren, maar blijkt dat in de praktijk ze “gewoon” in loondienst horen, dan loopt de Belastingdienst veel geld mis. En dat wil de politiek niet, dus zou de wet DBA hier meer duidelijkheid moeten bieden. Wat zijn bijvoorbeeld de consequenties voor het medeplichtig zijn aan schijnzelfstandigheid? En wanneer is precies het moment dat inspecteurs ingrijpen?

Niet in de ijskast maar eerder in een hete oven

Dat er onder vele ondernemers nog veel verwarring omtrent de wet DBA heerst, heeft veel te maken met slechte communicatie. De wet DBA wordt in de basis gewoon gehandhaafd. Inmiddels zijn meerdere grote bedrijven als Uber en Deliveroo al verwikkeld in rechtszaken die gaan over het plegen van schijnzelfstandigheid. Ook kleinere bedrijven die zzp’ers inhuren, maar tóch werken met schijnconstructies kunnen op het matje geroepen worden. In een eerder geschreven artikel hebben wij uitgelegd hoe inspecteurs schijnconstructies opsporen en wat de consequenties hiervan kunnen zijn. Kortom, de wet DBA zit niet in de ijskast, maar eerder in een oven die steeds heter wordt.

Daarom is het belangrijk om iedere zzp-opdracht goed te borgen. En dat begint bij een sterke offerte, een transparante opdrachtovereenkomst én het vertrouwen dat in de praktijk de afspraken worden nageleefd. Ons HelloProfs platform helpt hierbij. Ga voor meer informatie naar de website van HelloProfs en registreer u vandaan nog!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]