Boekenonderzoek van de Belastingdienst

PeopleAssist Team · september 7, 2020

De Belastingdienst inspecteert steeds gerichter naar de omstandigheden waarin bedrijven verkeren die zzp’ers inhuren. Deze inspecties gaan meestal hand in hand met een boekenonderzoek. Naar aanleiding van een rechtszaak in augustus 2020, blijkt dat een boekenonderzoek kan leiden tot ongewenste naheffingen voor bedrijven die hun (zzp-)zaken niet op orde hebben.

De bovengenoemde rechtszaak ging tussen een VOF en een inspecteur van de Belastingdienst. Dankzij een intensief uitgevoerde boekenonderzoek heeft de inspecteur geconcludeerd dat de werkzame pakketbezorger van de VOF eigenlijk in loondienst hoorde te gaan. En dat terwijl de pakketbezorger als ondernemer stond aangeschreven. Kortom, er was volgens de inspecteur én de rechter, sprake van schijnzelfstandigheid.

Bevindingen van de inspecteur

Wat heeft de inspectie precies opgeleverd? Hieronder de argumenten van de inspecteur, én van het hof, opgesomd:

  • De vennoten van de organisatie hadden niet de bedoeling om samen te werken vanuit een gelijkwaardige positie. Wat als gevolg heeft dat er sprake zou zijn van gezag of een scheve gezagsverhouding. En dat is een belangrijk signaal voor een inspectie om te oordelen dat de pakketbezorger in loondienst zou moeten.
  • De inspecteur merkte op dat één van de vennoten bevoegd was om te handelen namens de gehele organisatie. Dit zou betekenen dat de pakketbezorger weinig mate van onafhankelijkheid bezat tijdens de samenwerking.

Het gevolg van de uitspraak van de rechter is dat het bedrijf naheffingen of boetes kan ontvangen vanuit de Belastingdienst. Door betere afspraken te maken en deze op papier te zetten, had dit voorkomen kunnen worden.

Wat is een boekenonderzoek?

Een boekenonderzoek is onderdeel van een bezoekje van de Belastingdienst bij een organisatie. Dit van tevoren aangekondigd. Tijdens een boekenonderzoek controleert de Belastingdienst zaken zoals de administratie, aangiften en werksituaties. Bij een dergelijke controle is een inspecteur aanwezig, die uiteindelijk ook een rapportage maakt. Aan de hand van deze rapportage kunnen er, waar nodig, vervolgstappen ingepland worden. Meer informatie hierover is te lezen op de website van de Belastingdienst.

Zorg ervoor dat de samenwerking van zzp’er goed geborgd is. Ons HelloProfs platform kan u hierbij ondersteunen. Kijk voor meer informatie op www.helloprofs.nl.