Uitspraak Hoge Raad: zzp-overeenkomst niet alleen op papier

PeopleAssist Team · november 9, 2020

Het maakt niet zo zeer uit wat er in een zzp-overeenkomst wordt vastgelegd. Het gaat er om hoe de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en zzp’er er in de praktijk uitziet. Dit is het oordeel van de Hoge Raad, de hoogste rechtsinstantie van Nederland. Een goede stap, al wordt hierdoor wel de opdrachtovereenkomst een beetje neergezet als een weinig imponerend papiertje. Terwijl het wel veel meer is dan dit.

Er circuleren momenteel al rechtszaken tussen vakbonden en grote platformbedrijven zoals Temper, Deliveroo en Uber. De aanleiding van deze rechtszaken is vaak dat veel werknemers van deze bedrijven onterecht gezien én behandeld worden als zelfstandigen. Deze schijnzelfstandigheid blijkt ook nu nog in de praktijk moeilijk te bestrijden. Daarom kijkt de Belastingdienst tegenwoordig strenger naar hoe de arbeidsrelatie er in de praktijk uitziet. In sommige gevallen treden inspecteurs al op, zoals te lezen is in dit artikel.

Het hebben van een zzp-overeenkomst is goed, maar niet genoeg

Wij adviseren al heel lang om altijd te werken met een solide opdrachtovereenkomst (zzp-overeenkomst) als een ondernemer de samenwerking aangaat met een opdrachtgever. In zo’n overeenkomst staan alle afspraken kraakhelder op papier. Maar de Hoge Raad heeft zojuist gecommuniceerd dat het hebben van een overeenkomst niet voldoende is. De uiteindelijke werksituatie moet ook in orde zijn. Sterker nog: hoe een zzp’er in de praktijk te werk gaat is relevanter dan het alleen maar opstellen van een opdrachtovereenkomst.

Dat wil zeker niet zeggen dat zzp’ers geen opdrachtovereenkomst moeten opstellen. Het is een optelsom van stappen die je moet maken wanneer je als ondernemer de werkzaamheden aangaat. Maar blijkt uiteindelijk dat in de praktijk de zzp’ers hetzelfde werk doen als werknemers? Of is er toch sprake van gezag op werknemerniveau? Ligt het betalingsrisico bij de opdrachtgever in plaats van de opdrachtnemer? Of gebruikt de zzp’er alleen maar gereedschap van de opdrachtgever? Dan kan een inspecteur alsnog oordelen dat de feitelijke omstandigheden duiden op een arbeidsovereenkomst. Met alle gevolgen van dien.

Ons advies? Laat zien dat de zzp-samenwerking enerzijds goed geborgd is in een opdrachtovereenkomst (in combinatie met een goede inkoopopdracht en offerte). En anderzijds dat de praktijksituatie hier ook goed op aansluit. Het begin kan gemaakt worden met behulp van ons HelloProfs platform. In dit online platform maak je als zzp’er onder andere sterke opdrachtovereenkomsten, om vervolgens een solide samenwerking aan te gaan. Bekijk onze website voor meer informatie.