Minimumtarief van de baan

PeopleAssist Team · juni 16, 2020

Weet u het nog? Vorig jaar zouden zzp’ers die een laag uurtarief hadden een minimumtarief krijgen. Het plan stuitte toentertijd al op veel kritiek omdat het verwachte minimum van 16 euro veel te laag werd ingeschat. Nu bijna een jaar verder, gaat het hele plan van minister Koolmees de prullenbak in. Kennelijk is het niet te doen en niet de handhaven.

De kritiek op het minimumtarief was in 2019 niet mals. De vrees was dat opdrachtgevers automatisch richting het minimum zouden gaan wat betreft de betaling. Ook zou die 16 euro per uur bij lange na niet voldoende zijn om een buffer op te kunnen bouwen voor als het economisch minder ging. Overigens is het nu met corona overduidelijk dat het tarief van 16 euro helemaal niet genoeg is om te kunnen voorzien in de basisbehoeften. Maar nu blijkt dat het hele idee van de baan is.

Het kabinet worstelt en sleutelt

Koolmees en zijn kompanen krijgen het maar niet voor elkaar om voor alle zzp’ers een eenduidige oplossing te verzinnen. De minister stelt: “Deze regels moeten gelden voor een grote diversiteit aan opdrachten. Het is helaas niet mogelijk gebleken om hier eenvoudig toepasbare regels voor te bedenken.” De verschillen tussen zzp’ers blijken té groot om te spreken over wat het algemene minimum uurloon voor de zelfstandige zou moeten zijn. Ook blijkt dat de administratieve lasten die erbij komen kijken niet in het voordeel van de zzp’er gaan werken. Er zou iedere keer weer aangetoond moeten worden dat de zzp’er met een minimumtarief ook echt een zzp’er is en geen werknemer. Te veel gedoe, terwijl een ondernemer gewoon aan de slag wilt tegen een goede prijs dat vaak ook per opdracht verschilt.

Ook de zelfstandigenverklaring gaat niet door

Aan de andere kant van het “zzp-tarieven spectrum” vinden we de ondernemers met relatief hoge tarieven. Volgens het wetsvoorstel waren er voor zzp’ers die minimaal 75 euro per uur hanteerden geen twijfels over het ondernemerschap. Handig voor opdrachten die langere tijd duren. Echter, nu heeft de minister ook besloten om hiervan af te zien. Deze maatregel zou namelijk niet eerlijk zijn ten opzichte van de zzp’ers die een lagere uurtarief hanteren.

De geplande webmodule staat nog wél op de agenda om uitgetest te worden. Waarschijnlijk vindt een pilot van deze webmodule plaats in het einde van 2020. De uitkomsten van deze pilot hebben echter nog geen juridische waarde.