De zzp webmodule: is driemaal scheepsrecht?

PeopleAssist Team · juni 26, 2019

De VAR was niet haalbaar omdat het volledige risico niet alleen bij de opdrachtnemer kon liggen. De wet DBA is al meerdere malen uitgesteld omdat het geen duidelijkheid kon verschaffen wat de precieze verhouding tussen zzp’er en opdrachtgever is. Nu probeert de overheid het met een derde poging: een webmodule met een lijst vragen die zzp’ers moeten beantwoorden om zo een opdrachtgeversverklaring te krijgen.

Zzp webmodule | Peopleassist

Het is een interessante tijd om zzp’er te zijn want er veranderen een aantal zaken. Zo komt er een minimum uurtarief van €16,-, waar veel zzp’ers die weinig verdienen overigens niet al te enthousiast op reageren. De discussie of deze minimumtarief genoeg is wordt al stevig gevoerd. Ook moeten zelfstandigen zich vooraf én achteraf hun opdrachten duidelijker verantwoorden. Dit heeft voornamelijk betrekking op een grote groep ‘middenverdieners’. Dit is de groep zzp’ers die niet een hoog maar zeker ook niet een te laag uurtarief hanteren.

Een webmodule ter check

Deze verantwoording wordt getoetst met een zogeheten webmodule. In deze module moeten zzp’ers allerlei vragen beantwoorden over hun ondernemerschap. Het uiteindelijke doel is dat er kan worden aangetoond dat er geen sprake is van een vast dienstverband. De webmodule is voor de Belastingdienst dus een middel om te checken of de arbeidsrelatie tussen zzp’er en opdrachtgever legitiem is. Zo hoopt de overheid schijnconstructies te beperken.

Deze constructie heeft een aantal gevolgen. Ondanks dat de webmodule nog niet af is, is het aannemelijk dat het administratieve werk voor zzp’ers alleen maar toeneemt. Ook wordt het voor zelfstandigen echt belangrijk om zich in te lezen in hoe ze zich juridisch en fiscaal moeten verantwoorden. De vragen die ze voorgeschoteld kunnen bijvoorbeeld juridische jargon bevatten. Of het dwingt zzp’ers opeens na te denken over zaken waar ze nog nooit in hebben gedoken. Dus komt er ook wat huiswerk bij.

Of de webmodule gaat werken en bij kan dragen aan het voorkomen van schijnconstructies is af te wachten. De overheid verwacht na de zomer van 2019 meer duidelijkheid te kunnen geven aan de zzp-wereld.

Het HelloProfs platform werkt al langere tijd aan het voorbereiden van zzp’ers en opdrachtgevers om hun zaken op orde te krijgen. Wij weten als geen ander dat het vertrouwen tussen zzp’er en opdrachtgever zeer belangrijk is. Daarom moeten contracten tussen beide partijen goed in elkaar steken. Met HelloProfs weet u zeker dat uw contracten voldoen aan de wetgeving. Of het nu de wet DBA betreft of een aanvullende webmodule, uw zaken zijn op orde met HelloProfs. Bekijk het platform hier

HelloProfs | Online platform voor zzp'ers en opdrachtgevers