Zzp, weg ermee! Althans volgens minister

PeopleAssist Team · januari 14, 2020

Een opmerkelijke uitspraak van minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In een uitzending van tv-programma Meldpunt moeten volgens hem zzp’ers in de zorg op termijn geweerd worden. Het idee van de Jonge is om dit via wetgeving door te voeren.

Zzp'ers in de zorg

Zzp-organisaties als Zzp Nederland hebben hun zorgen al geuit over de plannen van de minister. “De flexibele zorg moet gekoesterd worden. Als werkgevers goed werkgeverschap verlenen, dan zullen minder mensen zich geroepen voelen om als zzp’er in de zorg aan de slag te gaan”, aldus Zzp Nederland.

Roep om minder zzp’ers in de zorg

Het plan van minister de Jonge komt voort uit de grote personeelstekorten die de zorgbranche momenteel kent. Veel oud-zorgprofessionals hebben de overstap naar het zelfstandig ondernemerschap al gemaakt. Ze kunnen als zelfstandige meer verdienen en beter hun productieve tijd indelen, zie ook ons eerdere artikel. Maar het zijn vooral tussenpersonen zoals detacheerders en bemiddelaars die veel verdienen aan de massale vlucht van zorgprofessionals naar het zzp-schap.

Vakvereniging CNV Zorg & Welzijn erkent dat de overstap van zorgmedewerker in dienstverband naar zelfstandige ondernemer moet stoppen. Echter, volgens hun is een wettelijk verbod niet de manier om dit voor elkaar te krijgen. “Het risico is dat, naast personeel in dienstverband, ook de zzp-collega’s de sector gaan verlaten op het moment dat zij niet meer als zelfstandige aan de slag kunnen.” Dit zou betekenen dat de zorgsector op termijn met veel meer personeelstekorten gaat kampen. Een scenario wat Nederland absoluut niet kan gebruiken.

De oplossing?

Volgens CNV Zorg & Welzijn is het beter om vast dienstverband aantrekkelijker te maken. Te denken valt aan het invoeren van meer gelijke voorwaarden voor vast en flexibel personeel in de zorg. In zorgcao’s kan ook meer keuzevrijheid en maatwerk opgenomen worden zodat het zorgpersoneel niet vastzit aan te veel regels. CNV Zorg & Welzijn zegt ook dat het verstandig is om als zorgorganisatie niet meer in zee te gaan met detacheerders en bemiddelaars. Het zou bijvoorbeeld ziekenhuizen of zorgtehuizen al veel geld schelen door personeel binnen te houden. Nu vloeit er veel geld naar tussenpersonen die er flink aan verdienen.

Uiteindelijk zijn alle zzp-organisaties/belangenbehartigers eensgezind: de kwaliteit in de zorg mag niet achteruitgaan. Of het nu een zelfstandige zorgprofessional betreft, of iemand in loondienst, kwaliteit gaat voorop. Wat we uiteindelijk niet willen is dat veel werkenden in de zorg de sector gaan verlaten. Minister de Jonge zal komende tijd goed moeten nadenken over deze plannen, en zich regelmatig moeten verantwoorden.