Zorg om zzp’ers in de zorg

PeopleAssist Team · september 26, 2019

In een eerdere blog bespraken we al de toename van zelfstandige leraren in het onderwijs. En wat ten grondslag ligt aan deze toename. Uit onderzoek van de Gelderlander, blijkt dat ook de zorg “zorgen uit” over zaken als hoge werkdruk, slechte roostering en te veel administratieve last. Met als gevolg: steeds meer vast zorgpersoneel verhuren zich om tijdelijke opdrachten te doen.

Zorg om zzp-ers in de zorg

Wat is precies het probleem? Of liever gezegd, een optelsom van het probleem? De zorg kent al jarenlang een tekort aan personeel, en voor het vaste personeel ontstaat er een steeds hogere werkdruk. Naast het daadwerkelijk verlenen van zorg, komt er nog eens veel administratiewerk bij. En dat zorgt er weer voor dat werkdagen ontzettend lang en slopend duren. Uiteindelijk stappen mensen over naar het zzp-schap omdat ze hier meer autonomie hebben over hun werkzaamheden.

Huidige situatie

Uit de gegevens van de Kamer van Koophandel, opgevraagd door de Gelderlander, blijkt onder meer dat ongeveer 1 op de 10 zorgverleners in Nederland al zelfstandige is. Het zijn met name de (rondreizende) verpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers en medewerkers in kinderopvang die de overstap naar het zzp-schap wagen. Opmerkelijk is ook dat er steeds meer zzp-tandartsen en psychologen opduiken.

Lucratiever zzp-bestaan

Volgens Hans Buijing. Bestuurder van branchevereniging Zorgthuis.nl,  is het een stuk lucratiever voor zorgverleners om zich nu als zzp’er in te laten huren. “Ze zien collega’s hetzelfde doen, zien dat hun tarieven omhoog gaan, dat het kansrijk is.” Dit domino-effect zagen we ook al terug in het onderwijs. Als een zorgverlener per uur meer kan vangen als zzp’er, dan is de keuze vaak al sneller gemaakt. Helemaal als zorginstellingen staan te springen om personeel.

Buijing ziet als enige oplossing voor de ‘leegloop’ van vast personeel bij zorginstellingen: meer geld naar de zorg. Op papier zo simpel, in de praktijk helaas moeilijker. Het kabinet heeft als doel gesteld om de verschillen tussen werknemers in loondienst en zzp’ers te verkleinen. Echter, wij zien vooral dat het verschil alleen maar groter wordt. Hoge werkdruk, onmogelijke roosters, tekort aan personeel én lucratievere zzp-uurtarieven. Ze dragen allemaal sterk bij aan de ‘zorgmigratie’ van vast personeel naar zelfstandige zorgverleners. Verwacht wordt dat deze migratie nog wel een tijdje voort zal duren.

HelloProfs | Online platform voor zzp'ers en opdrachtgevers