Wake-up call voor opdrachtgevers

PeopleAssist Team · oktober 8, 2019

Wij zeiden het al maanden geleden en nu horen we het ook op andere platforms. De Belastingdienst is begonnen met het verscherpen van haar toezicht op de wijze waarop opdrachtgevers en zzp’ers samenwerken. Dus namens Peopleassist, hierbij nog even een reminder voor zzp’ers en hun opdrachtgevers.

Wake-up call opdrachtgevers

Afgelopen week kwamen wij deze oproep van Zipconomy tegen. In dit artikel wordt vermeld dat de Belastingdienst actief begint te worden in hun aangekondigde speurtocht naar schijnzelfstandigheid. Wij bespraken dit onderwerp al in onze eigen artikel over kwaadwillende schijnzelfstandigheid, en hoe dit te voorkomen is. Nu de wet DBA en de handhaving hiervan door de Belastingdienst ook opgemerkt wordt bij andere ondernemingsinstanties, kunnen we de balans opmaken.

Oproep aan opdrachtgevers

De Belastingdienst heeft aangekondigd actiever toezicht te houden op het voorkomen van schijnzelfstandigheid. Dat betekent dat opdrachtgevers goed van tevoren moeten nadenken over de samenwerking met zzp’ers. Een zzp’er die zich op papier als zelfstandige doet voorkomen, kan in de praktijk heel anders te werk zijn gegaan. Daarom een oproep aan opdrachtgevers: spreek met uw zzp’ers goed af hoe de verstandhouding tussen jullie in de praktijk in elkaar steekt. Zet het op papier, bijvoorbeeld met een opdrachtovereenkomst. Laat aan de Belastingdienst zien dat jullie samenwerking aan de fiscale regels voldoet.

Dat de Belastingdienst actiever is geworden, zien we duidelijk als we de uitspraken van allerlei rechtszaken bekijken. Zodra een zzp’er en zijn opdrachtgever niet aannemelijk genoeg kunnen maken dat er zaken zijn gedaan met een zelfstandige ondernemer, kunnen er op termijn problemen ontstaan. Naheffingen en boetes worden dan opgelegd en dat geeft, naast financiële schade, ook een deuk in het vertrouwen tussen zzp’er en opdrachtgever.

Belastingdienst vertelt hoe en wat

Wat moeten opdrachtgevers dan precies doen? Aanwijzingen opvolgen. De Belastingdienst geeft op haar website in detail aan waar opdrachtgevers zich aan moeten houden. U wordt namelijk pas als kwaadwillend gezien, als u helemaal niets doet. Aan de ene kant kunt u de arbeidsrelatie met uw zzp’er zodanig invullen, dat het aan de wet voldoet. Aan de andere kant is er altijd nog de mogelijkheid om een “schijnzelfstandige” in dienst te nemen. Echter, hiervoor zal u soms in discussie moeten met de zzp’er, die vaak niet in dienstverband wil werken.

De Belastingdienst treed niet gelijk hardhandig op. Sterker nog, inspecteurs geven u de kans om de situatie te verbeteren. De Belastingdienst geeft u namelijk 3 maanden de tijd om aantoonbare of vermoedelijke schijnzelfstandigheid weg te werken. Mocht u aan dit termijn niet kunnen voldoen óf negeert u de aanwijzingen van de Belastingdienst, dan is er sprake van kwaadwillendheid. In dat geval kunt u een vervelende blauwe envelop op de deurmat verwachten.