Vraag naar zzp’ers neemt vermoedelijk weer toe

PeopleAssist Team · september 6, 2021

De coronacrisis hakte bij zelfstandige ondernemers er flink in de afgelopen periode. Uit onderzoek van onder meer boekhoudplatform Tellow blijkt echter dat dit nauwelijks effect heeft gehad op de wil om zzp’er te worden. Het grootste gedeelte van de zzp’ers is nog steeds blij om ondernemer te zijn. 

De houding van zzp’ers: stand van zaken

Het onderzoek van Tellow werd gedaan onder ruim 650 zelfstandige ondernemers. Aan hen vroeg Tellow naar de verwachtingen voor komende periode. Uit het onderzoek kwamen een paar opmerkelijke cijfers:

  • 92% van de ondervraagden gaf aan trots te zijn op de beslissing om zelfstandig ondernemer te worden/te zijn.
  • 87% van de ondervraagden gaf aan dat een minimumtarief, of andere vorm van normstelling, niet zal leiden tot minder zzp-opdrachten.
  • 71% van de ondervraagden gaf aan niet in de komende 5 á 10 jaar weer terug te keren naar loondienst.

Al met al ziet dit er best positief uit. Het lijkt erop dat zzp’ers zich, ondanks de huidige uitdagingen op de zzp-markt, toch graag zelfstandig ondernemen. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel groeide het aantal zzp’ers (voltijd en deeltijd samen) naar 1,4 miljoen op 1 januari 2021.

Wat betekent dit voor opdrachtgevers?

Het is voor opdrachtgevers goed om te weten dat de meeste zzp’ers positief gestemd zijn. In een ander artikel bespraken we dat opdrachtgevers juist ervaren dat het momenteel nog lastig is goede opdrachtnemers aan zich te binden. Doordat steeds meer “open gaat” en langzaamaan meer en meer zzp’ers weer vrijuit kunnen ondernemen, zal dit vermoedelijk weer makkelijker worden. Wel wijzen wij erop dat de samenwerking echt goed geborgd moet worden. Nu is het moment om de werkwijze (het inhuren, afspraken maken, samenwerking borgen) met zzp’ers eens goed onder de loep te nemen. Zodat u straks beter en sneller weer opdrachten kunt uitzetten. Ons HelloProfs platform ondersteunt u hierin. Neem eens een kijkje wat HelloProfs voor u kan betekenen!