Prinsjesdag: de stand van zaken voor zzp’ers

PeopleAssist Team · september 23, 2019

Nu Prinsjesdag 2019 alweer voorbij is, kan het speculeren over wie er nu écht op vooruit gaat beginnen. De verwachting is dat de meeste zpp’ers er wel op vooruit gaan, maar in deze vooruitgang wel achterblijven op de werknemers in loondienst. Wat is de stand van zaken voor de zzp’er?

Prinsjesdag: stand van zaken voor zzp'ers

Het algemene idee is om de verschillen tussen zzp’ers en werknemers kleiner te maken. Dat was al eerder gecommuniceerd, maar nu gaat het kabinet dan ook echt beginnen met beleid voeren.

Wat verandert er voor zzp’ers?

Er is de afgelopen tijd al veel te doen over hoe het verschil tussen zzp’er en werkgever kleiner te maken. Voor zzp-organisaties is het niet eens nodig om dit verschil te verkleinen. Dat komt omdat zij juist vinden dat zelfstandigen een aparte groep werkenden zijn, die duidelijk gekozen hebben om zelfstandig aan het werk te gaan. Maar toch houdt het kabinet voet bij stuk, en gaan er zaken veranderen.

Zelfstandigenaftrek stapsgewijs omlaag

Bovenstaand verschil wil het kabinet via meerdere stappen verkleinen. De eerste stap is dat de zelfstandigenaftrek beetje bij beetje lager wordt. Deze aftrekpost is in 2019 nog € 7280,- en zal verlaagd worden naar € 5000,- in het jaar 2028. Echter, daar staat tegenover dat een andere post, de arbeidskorting, juist zal gaan stijgen. Uiteindelijk is de gedachte dat de meeste zelfstandigen er toch op vooruit zullen gaan. Zij het wel dat ze achterblijven op de werknemers in loondienst.

De oorlog tegen schijnzelfstandigheid

Vanaf het jaar 2021 is het de bedoeling dat het kabinet zich bewapend heeft tegen de nog veelvoorkomende schijnzelfstandigheid. Het verkapt dienstverband moet bestreden worden door het invoeren van minimumtarieven voor zzp’ers die al lage tarieven hanteren.

Voor zzp’ers die wel al een flink uurtarief gebruiken (van boven de € 75,-), wordt het ondernemen nog meer gestimuleerd door het kabinet. Deze groep krijgt te maken met een zogeheten zelfstandigenverklaring. Hiermee bespreken ze, voordat ze een opdracht doen, met hun opdrachtgever dat ze als zzp’er aan de slag gaan. Doordat ze zich van tevoren als zzp’er verantwoorden, krijgen ze sowieso geen loonheffingen en pensioen- of verzekeringsplicht. Schijnzelfstandigheid wordt dan voorkomen.

Verplichte AOV

Ondanks de felle tegengeluiden van grote zzp-organisaties, komt er wél een verplichte AOV voor zelfstandigen. Het kabinet komt in de zomer van 2020 met een voorstel, dat door sociale partners en zzp-organisaties onder de loep genomen wordt. Een precieze ingangsdatum van deze regeling is dus nog niet bekend.

Wij houden het nieuws voor u in de gaten, mochten er nieuwe ontwikkelingen komen.

HelloProfs | Online platform voor zzp'ers en opdrachtgevers