Ondernemers en verplichtingen: geen prettig huwelijk

PeopleAssist Team · juli 2, 2019

De kogel is door de ondernemende kerk: er komt een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Een groot deel van de zelfstandige ondernemers is niet blij met dit besluit. Dat blijkt uit de reactie van zzp belangenbehartiger ZZP Nederland. Volgens hun stuit de beslissing om een verplichte AOV-regeling in te voeren op veel verzet onder zzp’ers. Dit komt voornamelijk omdat ze zelf niet betrokken waren bij het nemen van het besluit.

Peopleassist: voor zelfstandig ondernemers en opdrachtgevers

Het is de afgelopen tijd al aardig rumoerig voor zzp’ers. In een ander artikel, beschrijven we een tweede grote ontwikkeling: een geplande invoering van een webmodule om schijnzelfstandigheid te bestrijden. Daar komt dus nu een definitieve “go” bij voor een verplichte AOV. Het kabinet, de vakbonden en werkgeversorganisaties zijn het met elkaar eens: iedere zzp’er moet verplicht verzekerd zijn.

Geen AOV voor zzp’ers, liever een basisvoorziening voor werkenden

Als alternatief stelt ZZP Nederland voor dat er een basisvoorziening moet komen voor alle werkenden in Nederland. ZZP’ers kunnen zich dan, als ze het willen, daarnaast bijverzekeren. Maar dat hoeft dus niet. Een basisvoorziening die voor alle werkenden geldt zou in meerdere opzichten beter zijn. Zo worden zzp’ers een stuk serieuzer genomen en is er meer gelijkheid doordat de premie voor iedereen gelijk is.

Opmerkelijk is dat volgens ZZP Nederland ondernemers niet graag verplichtingen toejuichen. Ondernemen is namelijk een vak op zich, risicovol genoeg en geeft voor veel mensen de vrijheid waar ze naar verlangen. Een verplichte AOV wordt dan al gauw gezien als een besluit dat er zomaar doorheen gedrukt wordt. Een besluit waarbij veel zelfstandige ondernemers overigens weinig tot geen zeggenschap over hebben gehad.

Nog veel onduidelijkheid over de verplichte verzekering

Het zit hem voornamelijk in de verplichting waardoor veel ondernemers al snel afschrikken. Sommige ondernemers zijn bang dat de uiteindelijke premie niet laag genoeg wordt als zzp’ers verdeeld worden onder verschillende verzekeraars. De marktwerking zal in dat geval een grote invloed hebben op de hoogte van de premies. De hoop is dan ook gevestigd op een eerlijke centrale regeling.

Komend jaar gaan sociale partners en zzp-organisaties met elkaar zitten om met een voorstel te komen. Wat de precieze invulling en, misschien wel het belangrijkst, wat de hoogte van de premie wordt is dan ook nog onduidelijk. Voor veel zzp’ers wordt komende tijd dus opnieuw afwachten. De vraag of het uiteindelijk voor alle zzp’ers betaalbaar is, zal op termijn moeten blijken.

Wij van Peopleassist lichten u graag in over de ontwikkelingen op zzp-gebied. Lees onze andere blogs om helemaal up-to-date te zijn. Zoekt u nog een middel om uw zzp overeenkomsten fiscaal en juridisch geborgd op te stellen? Bekijk dan ons HelloProfs platform en ontdek wat we voor u kunnen betekenen.

HelloProfs | Online platform voor zzp'ers en opdrachtgevers