Meer dan een derde zzp’ers heeft geen wapen tegen arbeidsongeschiktheid

PeopleAssist Team · juli 4, 2019

Dat het zzp-vak risicovol kan zijn is inmiddels wel duidelijk. Helemaal als blijkt dat maar liefst 41 procent van de zzp’ers geen enkele voorziening heeft bij arbeidsongeschiktheid. Deze conclusie werd getrokken door een recente enquête van TNO en het CBS. Welke factoren spelen een rol voor deze grote percentage zzp’ers?

TNO en het CBS vermelden dat ruim 4 op de 10 zzp’ers “geen enkele voorziening hebben voor eventuele arbeidsongeschiktheid”. Dat betekent dus niet alleen geen AOV, maar bijvoorbeeld ook dat ze geen lid van bijvoorbeeld een broodfonds zijn. Ook heeft deze groep geen spaargeld waar ze op terug kunnen vallen. Arbeidsongeschiktheid is bij deze zzp’ers dus een extra groot risico.

Bewuste keuze om zich niet te wapenen tegen arbeidsongeschiktheid

De grootste reden heeft uiteraard te maken met financiën. Een groot deel van de 41% groep heeft een relatief laag inkomen. Een verplichte verzekering is voor deze groep zzp’ers simpelweg niet te betalen. Eerder schreven we al over plannen van het kabinet om een verplichte AOV voor zzp’ers in te voeren. Dit besluit stuitte al op veel kritiek onder bijvoorbeeld grote zzp-belangenorganisaties. Het is voor veel zelfstandigen financieel niet haalbaar om iedere maand een verplichte premie op te hoesten. Naast dit, vindt een groot deel van de zzp’ers dat de kosten voor een verzekering niet opwegen tegen de baten ervan.

Maar ook spaargeld, of een broodfonds is voor veel zzp’ers met een laag inkomen al niet haalbaar. Volgens TNO en het CBS heeft bijna 65% van de laagste inkomensgroep onder zzp’ers geen (toegang tot een) arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Pogingen van de overheid om bijvoorbeeld een minimum uurtarief aan te bieden zou zzp’ers wat meer lucht moeten bieden, bijvoorbeeld als ze arbeidsongeschikt raken. Echter, het is nog niet duidelijk of zzp’ers met een laag inkomen door deze maatregel erop vooruit gaan.

Voor een overzicht van het onderzoek, ga naar deze website.

Wij van Peopleassist lichten u graag in over de ontwikkelingen op zzp-gebied. Lees onze andere blogs om helemaal up-to-date te zijn. Zoekt u nog een middel om uw zzp overeenkomsten fiscaal en juridisch geborgd op te stellen? Bekijk dan ons HelloProfs platform en ontdek wat we voor u kunnen betekenen.

HelloProfs | Online platform voor zzp'ers en opdrachtgevers