Het jaar 2022 voor zzp’ers

PeopleAssist Team · januari 10, 2022

Met het nieuwe kabinet komen er ook nieuwe plannen voor zzp’ers. Wat gaat er in het jaar 2022 voor zzp’ers allemaal veranderen? Wij geven hier een korte update met de meest belangrijke punten als het gaat om zzp-wetgeving.

Het jaar 2022 voor zzp'ers

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Er komt definitief een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering die ervoor moet zorgen dat oneerlijke concurrentie en grote inkomensrisico’s zo veel mogelijk worden voorkomen. Deze veranderd geldt voor alle zelfstandige ondernemers, dus ongeacht hoeveel het uurtarief bedraagt. Op deze manier hoopt het kabinet dat de financiële positie van alle zelfstandige ondernemers stabieler wordt.

Zelfstandigenaftrek

Het kabinet bouwt de zelfstandigenaftrek in stappen af naar uiteindelijk maximaal € 1200,- in het jaar 2030. Ieder jaar wordt deze aftrek met een bedrag van € 650,- afgebouwd, zodat deze verandering geleidelijk verloopt. Hier staat tegenover dat zzp’ers via een verhoging van de arbeidskorting een compensatie ontvangen. Deze maatregel valt niet heel goed bij zzp-organisaties als VZN en PZO. Zij vinden het verschil simpelweg te groot en pleiten meer voor een “een ombouw van huidige fiscale voorzieningen, zoals de zelfstandigenaftrek, naar een fiscale stimulans om een eigen buffer op te bouwen”.

Vervolg wet DBA handhaving

In het jaar 2022 gaat de Belastingdienst wederom strikter de wet DBA handhaven, althans dat blijkt uit wat er in het regeerakkoord staat. Echter, veel duidelijkheid over de precieze vorm van handhaving verschaft het kabinet in haar plannen niet. En dat terwijl wij dus wel al zien dat er meer gecontroleerd én gehandhaafd wordt. Dit zien we bijvoorbeeld in een eerder artikel van ons waarbij bedrijven proactief gecontroleerd werden door inspecteurs.

Wat het jaar 2022 voor zzp’ers ook gaat worden, wij kunnen u helpen om de zzp-samenwerking conform wet DBA te borgen. Neem een kijkje bij onze oplossing HelloProfs op www.helloprofs.nl!

 

 

Ga terug naar de overzichtspagina >>