Het einde van de oudedagsreserve (FOR)

PeopleAssist Team · juli 5, 2022

Komt de FOR u bekend voor? Dat zou goed kunnen. Over dit onderwerp hebben we namelijk eerder al een blog geschreven. In die blog ging het over de valkuilen van de FOR. Het is een populaire voorziening maar er schuilt ook een gevaar. Mensen gebruiken deze voorziening namelijk niet altijd op de juiste manier. Nu is recentelijk bekend geworden dat er een einde gaat komen aan de populaire FOR.

Even terug naar het begin. Wat was de FOR ook alweer? De fiscale oudedagsreserve is een pensioenvoorziening waarmee zelfstandigen op een vriendelijke fiscale manier een reservepotje kunnen opbouwen voor later. Met deze voorziening mag u een deel van de winst aftrekken en opzij zetten voor de jaren dat u mag genieten van uw pensioenjaren. Klik hier voor het volledige artikel.

Afschaffing blijkt uit Voorjaarsnota

Het kabinet heeft besloten de oudedagsreserve (FOR) af te schaffen met ingang van 1 januari 2023. Deze beslissing blijkt uit de Voorjaarsnota van de Tweede Kamer. Door deze beslissing is het straks niet meer mogelijk om geld gunstig fiscaal apart te zetten. De bestaande opgebouwde FOR kan op basis van de huidige regels nog wel afgewikkeld worden. Deze afschaffing levert de schatkist zo’n 109 miljoen euro per jaar op. Een deel van dat geld wordt ingezet als dekking binnen het AOW-pakket. Het andere deel is gereserveerd als dekking voor belastingplan-maatregelen.

De afschaffing van de FOR komt misschien ook niet helemaal als een verassing. Irene van Hest van FNV Zelfstandigen zei: ‘“De FOR stond al langere tijd ter discussie. Meermaals is gedebatteerd over het nut en de noodzaak van deze faciliteit. Ook het vorige kabinet sprak al over het afschaffen van deze regeling.

Het blijft voor zelfstandigen nog wel mogelijk om geld te storten in een ander pensioenproduct. Het nadeel hiervan is wel dat er daadwerkelijk een storting moet plaatsvinden en er daardoor niet meer aan kan komen. Daarnaast is er wel het voordeel dat je niet tegen onverwachte belastingschuld komt te staan, die nog wel eens voorkwam bij de FOR.

Alternatieve manieren op geld opzij te zetten

Er zijn uiteraard nog alternatieve manieren om geld opzij te zetten voor later. Hieronder worden 3 manieren genoemd:

  1. Lijfrente: U kunt bij een bank of verzekeraar periodiek een bedrag betalen om kapitaal op te bouwen. Bij uw pensioen wordt het opgebouwde kapitaal omgezet tot een uitkering. Het voordeel hiervan is dat u uw inleg mag aftrekken van het belastbare vermogen.
  2. Sparen: U kunt er ook voor kiezen om een spaarrekening te openen en zelf periodiek een bedrag op deze rekening te zetten. Bij deze vorm heeft u geen belastingvoordelen, maar kunt u wel elk moment bij uw geld.
  3. Beleggen: U kunt ook pensioen opbouwen door te beleggen. Het voordeel hiervan is dat u pas inkomstenbelasting betaalt op het moment dat u het pensioen daadwerkelijk uitkeert. Pensioenbeleggen kan uiteraard ook risico’s met zich meebrengen.