Europese druk op platformdiensten vanwege schijnzelfstandigheid

PeopleAssist Team · december 13, 2021

Als het aan Europa ligt moeten (grote) platformdiensten als Uber en Deliveroo hun medewerkers beschouwen als werknemers. En dus niet als zzp’er, wat nog steeds voorkomt. De Europese Commissie is bezig met een plan van aanpak dat een einde moet maken aan de grootschalige schijnzelfstandigheid.

Europese druk op platformdiensten vanwege schijnzelfstandigheid

Doordat steeds meer werkenden zich aansluiten bij digitale platformen om aan werk te komen, groeien er tegelijkertijd zorgen bij Europese beleidsbepalers. Vele platformen zien hun gebruikers namelijk als zelfstandig ondernemer. Terwijl er vaak criteria zijn die erop wijzen dat deze mensen feitelijk in dienst horen te zijn. De Europese Commissie wil in de toekomst dat steeds meer van deze mensen werknemers worden. Hierdoor genieten ook zij de arbeidsrechten en sociale voordelen die medewerkers in loondienst ook hebben.

Het gebruik van 5 criteria

Om te bepalen wanneer een zzp’er feitelijk in dienst hoort te zijn, bestaan er 5 criteria. Deze staan hieronder.

  1. Het platform hanteert zijn eigen vergoeding bij het leveren van diensten.
  2. Het platform hanteert eigen gedragsnormen- en voorschriften die hun medewerkers moeten overnemen.
  3. Er wordt actief toezicht gehouden op de kwaliteit en opbrengst van de werkzaamheden.
  4. Medewerkers kunnen niet zelf bepalen wanneer ze werken of wie hen kunnen vervangen.
  5. Het platform geeft geen ruimte aan de medewerker om een eigen klantenbestand op te bouwen.

Volgens de Europese Commissie zijn platformdiensten gewoon aan te merken als een werkgever zodra er al voldaan is aan slechts twee van deze criteria.

Twee kampen

Aan de ene kant zijn vakbonden blij met het toekomstige wetsvoorstel. Volgens de FNV wordt een grote groep werknemers al jarenlang uitgebuit. Zij zien de plannen van de Europese Commissie dan ook als een stap in de goede richting.

Grote platformen als Uber en Deliveroo zijn uiteraard niet blij met de plannen. Zij menen dat de werkgelegenheid van platformgebruikers op de tocht komt te staan. Ook zijn er zzp’ers die momenteel via een platform werken én die liever niet op een loonlijst komen te staan. Voor hen breken er spannende tijden aan.

Meer weten over zaken als schijnzelfstandigheid of wanneer je feitelijk niet als zzp’er aan te merken bent? Vraag het Peopleassist. Bel ons op (+31) 085 27 30 220 of stuur een e-mail naar info@peopleassist.nl

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]