De afgelopen tijd is er veel gezegd over zzp’ers. De toename zou voornamelijk door de veranderende (platform)economie veroorzaakt worden. Minder bejubeld is het feit dat veel ondernemers er juist zelf voor kiezen om zzp’er te worden. Zelf de boontjes doppen, het risico keihard aangaan en de vrijheid proeven die er bij hoort. Vraag het een willekeurige zzp’er en die vertelt trots waarom hij/zij de overstap heeft gemaakt.
Uit het recente onderzoek onder leiding van commissie Borstlap bleek dat zzp’ers de ‘sociale kwestie van onze tijd’ zijn. Wat hier specifiek mee wordt bedoeld is ons nog niet helemaal duidelijk. Wel duidt het erop dat zzp’ers veel in het nieuws zijn geweest. De verplichte AOV, een minimum uurtarief én de opkomst van voor zzp’ers handige platformdiensten. Deze ontwikkelingen houden vele zzp’ers bezig. Maar hebben zelfstandige ondernemers al deze aandacht wel nodig? En doen ze er ook wat mee?
Laat de zzp’ers lekker hun gang gaan
Het tegengeluid is ook hoorbaar: veel zzp’ers hebben helemaal niet de behoefte aan (verplichte) aanvullende zekerheden. Deze geluiden komen vooral vanuit bekende zzp organisaties als ZZP Nederland of PZO. Zij zien dat zzp’ers niet houden van verplichte maatregelen en dat ze bijvoorbeeld een minimumtarief van € 16,- per uur niet serieus nemen. Een minimum uurtarief klinkt als een sympathieke beslissing, maar het is nog maar de vraag of dit voldoende dekkend is voor elke zzp’er.
Een ander geluid is dat zzp’ers niet staan te trappelen op veel bemoeienis vanuit de overheid. Dat komt mede omdat de overheid niet al te veel kennis over de zzp-wereld heeft. Veruit de meesten ondernemers kozen ervoor om het zzp-vak in te gaan omdat ze hun arbeidsleven zelf willen vormgeven. Daarnaast zit lang niet iedere zzp’er in hetzelfde schuitje. De één heeft een partner met een prima inkomen (dus automatisch een financiële vangnet), de ander is alleenstaand met twee kinderen. Zie bijvoorbeeld ons interview met een alleenstaande zzp’er. Zelfstandigen kiezen ervoor om wat meer risico te nemen, zolang ze zelf maar de volledige controle hebben over hun zzp-bestaan.
Praat met de zzp’er van nu
Ook wij zouden graag zien dat de overheid zich meer verdiept in de zzp’er van tegenwoordig. Hoe staat een 55-jarige klusjesman tegenover de verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid? En hoe denkt een 20-jarige startende zzp’er over het hebben van een pensioenpot? Vindt een alleenstaande moeder met drie kinderen het minimum uurtarief voldoende? Hierdoor krijg je meer antwoorden en zie je uiteindelijk dat het heel lastig is om alle zzp’ers over één kam te scheren. Misschien is het dan ook beter om de regie meer bij de zzp’er te laten liggen.
Wij van Peopleassist kennen de zzp’er als geen ander. Wij snappen dat deze groep ondernemers niet zitten te wachten op nog meer bemoeienis. Met ons HelloProfs platform heeft u dan ook de juiste tools om uw business vorm te geven. Zonder bemoeienis van derde partijen. Nieuwsgierig? Kijk dan op de HelloProfs website voor meer informatie.