Een zzp’er in Vorm

PeopleAssist Team · juni 18, 2019

Nederland telt meer dan 1,2 miljoen zelfstandige ondernemers. Dus kunnen we best stellen dat een groot gedeelte van de Nederlanders zich aangesproken voelt als we het hebben over ‘de zzp-er’. Wij van HelloProfs zijn benieuwd hoe deze wereld van de zzp’er eruit ziet. Wat beweegt men om zelfstandige te worden en hoe denken ze over de ontwikkelingen van de flexibelere arbeidsmarkt? Wij zijn het gesprek aangegaan met Ingrid Jongens, een zzp’er in hart en nieren.

Ingrid liet in 2016 het vaste dienstverband achter zich en richtte haar eigen onderneming Jongens in Vorm op. Hier kunnen opdrachtgevers terecht voor grafische ontwerpen, fotografie, illustratie en nog veel meer creatiefs. Een manusje van alles, het resultaat van hard werken en toewijding. Maar in hoeverre is Ingrid een zzp’er volgens het boekje? Wij vragen, zij antwoordt.

Waarom heb je überhaupt de switch gemaakt van vast dienstverband naar zzp’er?

“Ik werkte 20 jaar in vast dienstverband, maar had vooral de laatste jaren het gevoel dat ik de regie en inspiratie een beetje kwijt was. Dat werkte op een gegeven moment tegen mij en de relatie met mijn werkgever. Ik raakte wat gefrustreerd doordat ik te weinig invloed had op het creatieve proces of de koers van het bedrijf. De creatieve vrijheid en het directe klantcontact dat ik nu heb past veel beter bij mij.

“Ik dacht vaak: ik wil graag proberen om te ondernemen, maar ben ik er wel geschikt voor?”

Een andere reden is dat ik een alleenstaande moeder ben. Een flexibelere werksituatie paste beter bij mijn privéleven. Als alleenstaande moeder was de switch van een vaste baan naar het zzp-schap natuurlijk een grote stap, maar voor mij wel de juiste. Ik had een grote uitdaging voor me door actief opdrachtgevers te vinden en zelf mijn werk te moeten plannen. En dat zonder vast salaris. Toen ik nog in de “veilige situatie” zat met een vaste baan, dacht ik vaak: ‘Ik wil graag proberen om te ondernemen, maar ben ik er wel geschikt voor?’ Niet iedereen heeft het in zich, maar als je het graag wilt ben je al een heel eind natuurlijk. Ik wilde het uittesten toen de tijd daar rijp voor was, met een ondersteunende uitkering tijdens de eerste twee jaar.

Bij het bedrijf, waar ik overigens negen jaar met veel plezier werkte, werd door een groeiend gebrek aan creatief werk steeds meer verwacht dat ik de technische kant op ging, zoals het bouwen van websites. Daar ligt echter niet mijn kracht. Ik ben een creatief persoon, geen IT-er. Als je niet meer met plezier naar je werk gaat omdat het soort werk niet meer bij je past is het simpelweg tijd om iets anders te gaan doen.”

Hoe haal jij precies een opdracht binnen? Heb je soms het idee dat het aanbod te weinig is, of juist veel en daardoor misschien onoverzichtelijk?

“Ik word tot nog toe vaak door mensen uit mijn netwerk benaderd. Mond-tot-mond reclame is heel belangrijk, omdat dat mensen zijn die mij als persoon kennen en weten wat voor werk ik lever. Ik heb geprobeerd om “koud” een voet tussen de deur te krijgen bij reclamebureaus, maar zonder contactpersoon is dat lastig. Een netwerk is daarom heel belangrijk. Daaraan moet je blijven werken.

Ik heb ook een Google Adwords-advertentie lopen en daarnaast natuurlijk een website, waarop sommige potentiële opdrachtgevers rechtstreeks landen. Om online goed gevonden te worden zijn de juiste zoekwoorden die verwerkt zijn in je advertentie of site heel belangrijk. Vervolgens moet je site er verzorgd uit zien en relevante inhoud bevatten, anders haken mensen alsnog af. Van opdrachtgevers die mij via Google hebben gevonden, heb ik begrepen dat ik redelijk bovenaan sta in Google wanneer men zoekt op bijvoorbeeld ‘grafisch ontwerper’. Dat is goed om te horen, want er is veel concurrentie in mijn vakgebied en ik heb geen zichtbaar ‘winkeltje’, maar werk meestal vanuit huis. Ik moet het dus echt van mijn netwerk of Google hebben.

“Ik zit waarschijnlijk nog steeds in de ‘wenfase’ als ondernemer, maar ik ben blij dat ik het ben!”

De vraag naar mijn diensten fluctueert, wat soms wat onzekerheid geeft, maar dat hoort erbij. Toch komen er altijd weer aanvragen binnen. Misschien onderschat ik mezelf een beetje, ondanks de vele jaren ervaring die ik heb. Ik zit waarschijnlijk nog steeds in de ‘wenfase’ als ondernemer, maar ik ben blij dat ik het ben! Want als ondernemer komen je sterktes en zwaktes veel duidelijker naar de oppervlakte, waarmee je vervolgens aan de slag kunt en wat je als mens verrijkt. Je krijgt er meer zelfvertrouwen door.”

Kun je een beschrijving geven van hoe je met jouw klanten omgaat?

“Ik heb met al mijn opdrachtgevers leuk en tot op zekere hoogte informeel contact. Dat past bij mij. Ik zie ze bijna als mijn collega’s.

Wat ik lastig blijf vinden zijn offertes. Fotografie is makkelijker, maar ontwerpen is geen kwestie van stenen stapelen, je weet nooit van te voren hoe lang het duurt voordat je een goed ontwerp bedacht hebt én of je daarmee de juiste snaar bij de opdrachtgever raakt. Lastig om je dan vast te pinnen aan een vooraf opgegeven aantal uren of vaste prijs. En toch moet het, want ik heb ook ervaren dat het problemen kan geven als je pas naderhand je opdrachtgever ermee confronteert, en mijn opdrachtgevers zijn geen Heineken of Philips. In dat geval schipper ik wat met de uren; my loss. Het prettige contact met mijn opdrachtgever en deze behouden vind ik dan belangrijker.

Heel soms moet ik iemand er even aan herinneren dat er nog een factuur open staat, maar dat gaat uiteindelijk altijd goed. Vaak vind ik het zelfs lastig om naderhand een factuur te sturen omdat we zo leuk hebben samengewerkt, maar ja, dat hoort er natuurlijk wel bij.”

Vind jij dat de overheid, de Belastingdienst en het bedrijfsleven positief/behulpzaam tegenover de zzp-wereld staan?

“Ik zit er zelf niet enorm bovenop, ook omdat ik een nogal kleine ondernemer ben en met veel zaken niets te maken heb, maar ik heb ook een boekhouder die me hierin bij staat. Gelukkig heb ik nog geen problemen gehad, zoals geschillen met klanten. Aan mijn offerte of eerste factuur voeg ik mijn voorwaarden toe. Na lang zoeken op internet heb ik een goede versie gevonden bij een collega-ontwerper en die aan mijn onderneming aangepast. Voordat ik begon heb ik veel gelezen over het starten van een onderneming en waaraan je moet voldoen. Voorbereiding is het halve werk.

Ik vind wel dat, ondanks dat het nu goed gaat met de economie, de zzp’er op bepaalde vlakken nog wat achtergesteld wordt. Bijvoorbeeld bij het krijgen van een hypotheek. Mijn streven is dat ik op den duur met mijn bedrijfsinkomen weer een hypoheek kan krijgen. Mijn huidige huis heb ik in 2013 met behulp van mijn vaste contract kunnen kopen. Binnen twee weken was alles geregeld. Als zzp’er is dat veel lastiger.

Ook arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn voor zzp’ers extreem duur, al zijn ze fiscaal aftrekbaar. Ik heb me daarom wel eens verdiept in een broodfonds, wat steeds populairder wordt, maar daarin zag ik ook nog wel wat nadelen. Je legt geld in en als iemand anders in het fonds ziek wordt verdwijnt jouw geld natuurlijk ook. En het is niet-fiscaal aftrekbaar, omdat de belasting het ziet als spaarpot. Ik ben zelf dus nog onverzekerd op dat gebied. Ik denk er maar niet te veel bij na, anders gebeurt er juist wat. Bovendien is mijn werk an sich niet gevaarlijk. Een goede zzp-ende vriend van me is laatst van een hoog dak gevallen. Hij kon daarna 3 maanden niet meer werken. Gelukkig had hij een oplossing, maar meestal ben je als onverzekerde zzp’er dan de Sjaak.”

Als je kijkt naar de ontwikkelingen in de Nederlandse zzp-wereld, zoals dat er steeds meer bijkomen, zie jij dit als een positieve ontwikkeling? En hoe zou jij dit verklaren?

“Door de crisis werden veel mensen ontslagen waarna ze geen vaste baan meer konden krijgen. Al dan niet noodgedwongen kozen toen velen ervoor om zzp’er of freelancer te worden. Daarnaast vinden veel mensen het steeds fijner om flexibeler te kunnen werken. Geen 9 tot 5 mentaliteit en meer thuiswerken om files te vermijden, kinderen van school te kunnen halen enzovoort.

“Je moet bepaalde kwaliteiten hebben als zzp’er, zoals kunnen plannen, met geld om kunnen gaan, inventief en klantvriendelijk zijn”

Het werkt ook aanstekelijk: iemand wordt zzp’er en is daar positief over, waardoor iemand anders denkt: ‘Goh, dat lijkt me ook wel wat!’ Ik denk echter dat je wel moet weten waaraan je begint. Je moet bepaalde kwaliteiten hebben als zzp’er, zoals kunnen plannen, met geld om kunnen gaan, inventief en klantvriendelijk zijn. Belangrijk is dat je daar van tevoren goed over nadenkt, jezelf onder de loep legt en of je het scala aan bijkomende werkzaamheden naast het betreffende werk eigenlijk wel wilt.”

Heb je nog meer tips of aanbevelingen voor startende zzp-ers of voor mensen die twijfelen om zzp-er te worden?

“Om te beginnen moet je dus zelfkennis hebben. Ben je te bang of te opportunistisch, dan moet je het misschien niet doen. Praat eens in je omgeving en vraag aan mensen of zij denken dat dit iets is voor jou. Maar je kunt natuurlijk ook ‘gewoon’ starten. Zorg dan wel dat je een financiële buffer hebt of een partner die de teruggang in inkomsten tijdelijk kan opvangen. Je komt er vroeg of laat vanzelf achter wat je sterke en zwakke kanten zijn door het gewoon te doen. Je zult jezelf uiteindelijk wel dwingen om je mogelijk zwakke punten te verbeteren. Immers, als het geld op dreigt te raken, dan gá je wel (heb ik eens gehoord). Je moet uiteindelijk toch gewoon overleven.”

Ben je van plan om nog voor langere tijd zzp-er te blijven?

“Zeker! Wellicht komt er ooit weer eens iets anders op mijn pad, maar nu kan ik me niet voorstellen dat ik weer dagelijks naar een vaste werkgever zou gaan. Dat is lastig als je eenmaal de vrijheid als zzp’er hebt geproefd. Ik ga dus voorlopig graag even op deze voet door.

Ik wil de komende jaren nog onderzoeken of ik een stapje verder kan, bijvoorbeeld met een stagiair of beginnende vormgever erbij of met een heel ander bedrijfsidee. De naam Jongens in Vorm, vraagt wel om uitbreiding, haha. Ik weet echter niet of dat bij me past: ik houd nu van de vrijheid als zzp’er, dus zonder personeel. Stof tot nadenken voor de komende tijd.”

Hoe tevreden ben je over jouw zzp-carrière?

“Ik zou mezelf momenteel een 7,5 van de 10 geven. Ik vind dat ik nog betere methoden moet bedenken om opdrachtgevers te vinden en ik moet beter gaan nadenken over manieren waarop ik een meer steady inkomen kan genereren, zodat ik me niet iedere week hoef af te vragen of ik volgende week genoeg werk heb.

“Nu kan ik me niet voorstellen dat ik weer dagelijks naar een vaste werkgever zou gaan”

Meestal werk ik op basis van een uurtarief. Als ik met mijn uurtarief full time zou werken, zou ik een meer dan prima inkomen hebben, bijvoorbeeld projectmatig voor een langere periode bij een bedrijf. Maar dat is nu niet aan de orde. Ik zou dan veel van mijn huidige opdrachtgevers niet meer kunnen bedienen en kwijtraken. Als zzp’er ben je gewoon ook veel tijd kwijt aan niet-facturabele uren. Ik heb daarom een potje voor als het wat minder gaat. Dat kan ik elke zzp’er aanraden. Al was het alleen maar voor de terugbetaling van IB en BTW.

Wat mij nu veel geld scheelt is dat ik even geen auto heb. Ik woon in Amsterdam en kan veel fietsend of met het OV doen. Elke euro aan (overbodige) kosten die ik niet hoef terug te verdienen is er eentje. Ik heb daar nog een blog over geschreven!”

Meer weten over de diensten van Ingrid Jongens? Kijk dan eens op de website van Jongens In Vorm. Bent u zzp’er en zou u graag de samenwerking aan willen gaan met opdrachtgevers? Of andersom? Kijk dan op ons HelloProfs platform en meld u direct aan! Meer blogs lezen? Lees verder op de website van Peopleassist.