4 Eindejaartips voor zelfstandige ondernemers

PeopleAssist Team · december 17, 2019

Het jaar 2019 is bijna ten einde en voor de zelfstandige ondernemers gaat er in 2020 het één en ander veranderen. Wij hebben voor u een aantal zaken op een rijtje gezet. Zo begint u het nieuwe jaar als ondernemer in ieder geval zonder zorgen.

1.     Wijziging Kleineondernemersregeling

Vanaf 1 januari 2020 gaat de Kleineondernemersregeling (KOR) op de schop. Dat betekent dat u straks vrijstelling van omzetbelasting kunt krijgen als u niet meer dan € 20.000,- per jaar aan omzet realiseert. De oude regeling, dus die van 2019, houdt nog in dat als u minder dan €1.883,- aan btw betaalt, u in aanmerking komt voor belastingvermindering. Als u €1.345,- of minder betaalt, dan wordt de btw voor u helemaal geschrapt. Maar let op: deze regeling vervalt dus per 1 januari 2020. Dus heeft u hier nog recht op? Wees dan op tijd om van de KOR gebruik te maken.

2.    Nieuw btw-nummer voor zelfstandige ondernemers

Om de privacy van u en uw onderneming beter te beschermen, heeft u van de Belastingdienst een nieuw btw-nummer gekregen. Het is de bedoeling dat u uw nummer heeft gewijzigd per 1 januari 2020. Dat betekent dat u uw briefpapier, website, offerte en visitekaartjes aan dit nummer moet aanpassen. U hoeft het logischerwijs niet door te geven aan de Belastingdienst, zij gebruiken nog uw oude btw-nummer.

3.    Lagere zelfstandigenaftrek

In 2020 gaat de hoogte van de zelfstandigenaftrek van € 7.280,- naar € 7.030,-. Houd hier dus rekening mee. De voorwaarden om gebruik te maken van deze aftrekpost blijven gewoon hetzelfde. Zo dient u winst als doel te hebben, wordt er van u verwacht dat u aan reclame of marketing doet én bent u persoonlijk aansprakelijk voor investeringen namens uw onderneming. Ook wordt er gekeken naar hoeveel opdrachtnemers u binnenhaalt. Het is de bedoeling dat u meerdere klanten aantrekt, om van de zelfstandigenaftrek gebruik te kunnen maken.

4.    Strengere controle Belastingdienst

Alhoewel de vernieuwde wet DBA vermoedelijk pas in 2021 in gaat treden, zijn er steeds meer inspecties van de Belastingdienst evident. U als zelfstandig ondernemer doet er goed aan om zich sterk te verantwoorden als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dit scheelt u veel zorgen én geld als u beboet wordt. Lees onze tips om u hierop goed voor te bereiden. Of kijk wat onze eigen platform HelloProfs voor u kan betekenen.