Starten als zzp'er

U heeft ondernemende plannen. Waar moet u allemaal aan denken bij de start van uw zzp-carrière?

Ik wil starten als zzp’er

U zit er aan te denken om zzp’er te worden. Dan staat u een waar avontuur te wachten, waar u zeker de vruchten van kunt plukken. Wij adviseren u echter wel om hierover goed na te denken zodat u voorbereid het zelfstandig ondernemerschap instapt. Vandaar dat wij hier u voorzien van een stappenplan die u kunt gebruiken om als zzp’er te starten.

Waarom zou u voor het zzp-schap kiezen?

Ieder jaar komen er een flink aantal zzp’ers in Nederland bij. Hiervoor kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen. Sommigen hebben een (lange) geschiedenis als werknemer in loondienst. Het kan zijn dat ze bepaalde zaken missen. Denk hierbij aan (creatieve) vrijheid, de ruimte voor eigen inbreng en het werken op tijden waarop het voor diegene het beste uitkomt.

Sommigen zzp’ers komen vanuit een uitkeringssituatie en hebben de behoefte om toch te ondernemen. De beslissing om dit vervolgens op zzp-basis te doen is een logische. Daarnaast is het alleen maar goed als u uw eigen inkomen weet te verwezenlijken.

Er zitten ook een boel voordelen aan het zzp-schap. Op deze pagina hebben wij al deze voordelen voor u op een rijtje gezet.

Consequenties van het zzp-ondernemerschap

Er verandert nogal wat voor u als u kiest om zzp’er te worden. Helemaal als u gewend bent om in loondienst te werken. Het is aan te raden om hier goed over na te denken. Om te beginnen, moet u in ieder geval aan het volgende denken:

 • U heeft minder zekerheden. In loondienst bent u gewend om iedere maand een vast bedrag op uw bankrekening bijgeschreven te zien worden. Ook weet u dat u standaard verzekerd bent, en in de meeste gevallen bouwt u beetje bij beetje een pensioenpotje op. Dergelijke zaken dragen bij aan (financiële) zekerheid. ZZP’ers hebben deze luxe niet. U moet zelf voor deze zekerheden gaan zorgen. U moet anticiperen als u tijdelijk minder werk heeft. U bent zelf verantwoordelijk voor een spaarpotje als uw inkomen even tegenvalt.
 • Het initiatief ligt bij u. Een eigen website (laten) bouwen, zelf nieuwe klanten/opdrachtgevers werven, uw eigen offertes en afspraken op papier zetten. Het initiatief ligt bij u. Dat betekent: om te overleven, zult u vaak de eerste stappen moeten maken. U wordt immers (in het begin) niet altijd vanzelf gevonden.
 • Er is altijd meer werk wat gedaan moet worden. Naast het werk waarin u gespecialiseerd bent, komen er ook nog andere taken bij. Denk aan een (maandelijkse) administratie, het inkopen van materiaal, reclame maken en netwerken. U zult niet altijd geld vrij hebben om deze taken uit te kunnen besteden. Bovengenoemde activiteiten horen dus ook bij het zelfstandig ondernemerschap en zullen veel van uw tijd vragen. Vooral als u net begint. Neem deze tijd dan ook zodat u een goede basis legt om in de toekomst meer focus te hebben op hetgeen waar u goed in bent.

U wordt ondernemer. Eigen boontjes doppen betekent dan ook hard werken, veel uren in steken en doorzettingsvermogen hebben. Bij het starten als zzp’er moet u daarnaast een plan van aanpak opstellen. Wij helpen u alvast met een stappenplan.

Stappenplan om te starten als zzp’er

Wij bespreken alvast de belangrijkste zaken waar u als beginnende zzp’er rekening mee moet houden. Let wel, er komt uiteindelijk nog veel meer bij kijken dan alleen ons stappenplan. Maar het begin is het halve werk.

Stap 1. Voor de spiegel staan

We hebben het al eerder gezegd, maar een eigen onderneming beginnen betekent goed en vooral veel nadenken. Breng voor uzelf uw aspiraties in kaart door een antwoord te geven op de volgende vragen:

 • Wat kan ik, wat is mijn toegevoegde waarde?
 • Wat zijn eigenschappen van mijzelf/ben ik geschikt om zelfstandig te ondernemen?
 • Welke obstakels moet ik als zzp’er zien te overbruggen?
 • Welke ideeën heb ik al in mijn hoofd en hoe komen deze over op anderen?

Een goed idee is het om deze vragen aan anderen te stellen. Familie, vrienden of een buurman. Zij kennen u goed, en kunnen ook een kritische blik werpen op u als persoon. Vaak wordt op basis van deze antwoorden al duidelijk of het (zelfstandig) ondernemerschap iets voor u is. Zoekt u inspiratie? Wij hebben een zzp’er in hart en nieren geïnterviewd. Zij vertelt hier waarom zij heeft gekozen om zelfstandig ondernemer te worden.

Stap 2. Aan de tekentafel

U moet uw ideeën op de één of andere manier toetsen. Een prima middel is het schrijven van een ondernemingsplan. Hierin staat concreet wat u gaat doen, en op welke manier u dit denkt te bereiken. Denk ook na over de rechtsvorm van uw onderneming. De meeste zzp’ers zijn eenmanszaken. Leg uw plan ook voor aan anderen. Hoe meer ogen, hoe beter u inzicht krijgt in de slagingskansen van uw onderneming.

Stap 3. De KvK

U kunt niet zomaar beginnen met ondernemen. Het is verplicht om uw nieuwe onderneming in te laten schrijven bij de Kamer van Koophandel. Een aantal zaken die belangrijk zijn bij deze inschrijving:

 • Neem altijd uw legitimatie mee;
 • Op basis van uw rechtsvorm, ontvangt u meteen een eigen BTW-nummer. Gebruik dit nummer bij uw offertes, overeenkomsten en facturen. Vermeld deze ook op uw website;
 • De kosten voor deze inschrijving zijn eenmalig € 50,-.

Voor meer informatie over de inschrijving bij de KvK, bekijk deze pagina.

Stap 4. Alle zaken op orde

In principe kunt u na uw inschrijving van de KvK gaan ondernemen. Wij raden echter aan, om de laatste zaken eerst op orde te krijgen voordat u uw eerste opdrachten aanneemt:

 • Zijn er zaken waarvoor u zich wilt verzekeren?
 • Heeft u een vaste werkplek, en kunt u gemakkelijk overal komen?
 • Heeft u geld nodig om mee te beginnen?

Hiernaast raden wij aan om een plek te hebben waar u al uw opdrachtovereenkomsten veilig en overzichtelijk kunt beheren. Uw overeenkomsten moeten namelijk voldoen aan de wetgeving. Bekijk ons online platform HelloProfs voor meer informatie hierover.

Op deze website verwijzen wij u graag door naar instanties die u verder kunnen helpen. Denk hierbij aan het bieden van een verzekering, factoring en pensioenen. Handig voor bij het starten als zzp’er. Kijk gerust rond en neem met ons contact op als u vragen heeft. Veel succes met ondernemen!

Inspiratie nodig? Download ons e-book gratis!

Denkt u er aan om over te stappen naar het zelfstandig ondernemerschap? Download dan ons e-book: Beginnen aan het zzp-leven. Hierin staan handige tips om in het achterhoofd te houden, actualiteiten én een leuk interview met een zzp’er ter inspiratie. Zo kunt u zich optimaal voorbereiden voor het avontuurlijke vak van het ondernemen als u wilt starten als zzp’er!

Vul uw naam en e-mailadres in om het e-book te kunnen downloaden.

e-book

 

Handige links

e-book: Beginnen aan het zzp-leven – Een handige download van Peopleassist om uzelf voor te bereiden op het zelfstandig ondernemerschap.

Interview met een zzp’er – Inspiratie nodig? Wij hebben een zzp’er geïnterviewd en haar veel vragen gesteld over het ondernemen.

Is ondernemen iets voor mij? – Een handige test om te kijken of het zelfstandig ondernemerschap iets voor u is. Volledig gratis.

Kamer van Koophandel – Uw startpunt voor het ondernemen. Hier vindt u veel informatie en kunt u zich inschrijven voor het Handelsregister.