Pensioen

Wat zijn uw opties om te sparen voor uw zzp-pensioen? Het komt namelijk niet vanzelf.

Pensioen opties

U bent enthousiast aan het ondernemen, maar denkt ook aan later. Ook als zelfstandige zijn er opties voor pensioenopbouw. Vaak betekent dit zelf het initiatief nemen, want het wordt niet zomaar voor u gedaan. Veelvoorkomende pensioenmogelijkheden worden hieronder besproken. Het is in de eerste plaats altijd goed om over uw pensioen na te denken.

U als zzp’er heeft minder opties om een pensioen op te bouwen dan werknemers in loondienst. U bent immers geen onderdeel van een (breed) pensioenfonds. U betaalt weliswaar geen maandelijkse verplichte premies, maar heeft daarentegen later, als u met pensioen gaat, om te beginnen alleen een AOW. Wij raden het in ieder geval wel aan om waar mogelijk financiële ruimte te maken voor een pensioenpotje. Het kan u later, als het pensioenwezen er totaal anders uit kan komen te zien, helpen om gerust rond te komen.

1. De maandelijkse premie: lijfrente

Lijfrente is het sparen voor een bedrag dat u bij uw pensioen in termijnen laat uitbetalen. De premie die u hiervoor maandelijks betaald is fiscaal aftrekbaar, dus een aantrekkelijke keuze. Hoe hoog deze premie wordt, hangt af van uw beroepsgroep. U kunt lijfrente opbouwen via verschillende instanties, zoals een bank of een belegger. Bekijk hier meer informatie over het pensioen opbouwen via lijfrente.

2. Sparen uit eigen pot

Zelf sparen tijdens het zelfstandig ondernemen is altijd een goede optie. Alhoewel fiscaal minder aantrekkelijk, is dit een goed middel om een pensioenpot op te bouwen. Het vergt wel doorzettingsvermogen van u als ondernemer. Het kan daarnaast ook voorkomen dat u een keer geen ruimte heeft om uw spaarpot te vergroten.

3. Uw onderneming verkopen óf zo lang mogelijk doorwerken

Op een gegeven moment staat u voor een keus. Mocht u een pensioengerechte leeftijd behalen, dan kunt u er voor kiezen om uw onderneming te verkopen. Met behulp van de opbrengsten geeft u dan uw pensioen vorm. De opbrengst wordt dan omgezet in een lijfrente die maandelijks uitbetaald wordt. Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook: zo lang mogelijk doorwerken. Voelt u zich nog goed om te werken? Heeft u nog voldoende motivatie om door te gaan? Desnoods niet meer fulltime? Dan is doorwerken een prima optie.

Wilt u ook professioneel overkomen als ondernemer? Dat kan met ons HelloProfs platform. Probeer het platform gratis uit en voeg uw opdrachtgevers direct toe om in de toekomst offertes naar ze te kunnen sturen. Ga naar https://www.helloprofs.nl.

Handige links

Belastingdienst en lijfrente – Meer weten over lijfrente? De Belastingdienst legt het u hier grondig uit.