ZZP’er aan de haak slaan? Lees deze 5 tips

PeopleAssist Team · juni 5, 2019

Steeds meer ondernemers zoeken naar alternatieve manieren om personeel te vinden. Velen kloppen aan bij zzp’ers, en terecht. Het heeft vele voordelen én zorgt vaak voor nieuwe en langdurige vormen van samenwerking. Wel willen ondernemingen dit op een professionele manier aanpakken. Wij geven daarom 5 tips voor bij het inhuren van zzp’ers.

1. Wees duidelijk naar wie je zoekt

Om de interesse te wekken van een zzp’er, is het belangrijk om de inkoopopdracht goed te definiëren. In een inkoopopdracht staat duidelijk wat de opdrachtomschrijving is én het profiel van een gewenste persoon om het op te pakken. Hoe duidelijker en specifieker deze omschrijving, hoe beter. Een zzp’er wil een goed en sluitend beeld vormen van de opdracht. Krijgt diegene dat niet, dan duurt het langer voordat de opdracht ingevuld kan worden. Of misschien melden zich alleen maar gegadigden die helemaal niet geschikt zijn.

2. Een bakkie doen doet wonderen

Als organisatie wil je weten met wie je te maken hebt. De meeste zzp’ers vinden hun opdrachten online. Maar soms kan het daarnaast ook wenselijk zijn om elkaar persoonlijk te ontmoeten. Nodig een zzp’er eens uit voor een bakkie koffie, en ga het gesprek aan. Wat zijn de verwachtingen van elkaar en wat hebben beide partijen echt nodig? Dit werkt vaak fijner en beter dan alleen maar contact via bijvoorbeeld e-mail. Ook een telefoongesprek kan al helpen om elkaar beter te leren kennen.

3. Respecteer de zelfstandigheid

De naam “zelfstandige ondernemer” zegt het al: hij/zij werk zelfstandig. Respecteer dit en weet dat de zzp’er veel waarde hecht aan het zelf indelen van zijn of haar tijd. Spreek van tevoren af wanneer iets opgeleverd moet worden, maar houd je niet bezig met de wijze waarop. Het belangrijkste is dat het werk uiteindelijk opgeleverd wordt. Blijf wel nauw in contact met elkaar. Een belletje tussendoor over de stand van zaken kan dan ook prima. Sterker nog, daar heeft de opdrachtgever gewoon recht op.

4. Regels zijn regels

De afgelopen jaren is het veelvuldig in het nieuws geweest: de Wet DBA. Ondanks dat deze wetgeving nog niet sluitend is en in veel gevallen verwarrend, betekent het wel dat met name de Belastingdienst actiever wordt. Actiever waarin? In het opsporen van bedrijven die zich niet houden aan de gewenste verhoudingen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Zorg er voor dat het contract dat opgesteld is altijd voldoet aan de fiscale en juridische regels. Dus een zzp’er moet aantonen dat hij/zij zelfstandig werkt en niet bijvoorbeeld in loondienst is. Opdrachtgevers moeten op hun beurt geen gezagsverhouding gaan ontwikkelen met de zzp’er. Dit werkt namelijk schijnzelfstandigheid in de hand, en dat is weer niet de bedoeling. Vermoedelijk krijgt de Wet DBA na 2020 meer vorm. Meer informatie over deze wet: zie de website van de Belastingdienst.

5. Gebruik een platform waarin alles geborgd is

Het is voor de volledige samenwerking wenselijk om alles overzichtelijk op 1 plek te hebben. Gelukkig hebben wij zo’n platform dat zowel zzp’ers als opdrachtgevers bij al deze zaken kan helpen. Met HelloProfs borgen beide partijen de samenwerking. Alle contracten zijn juridisch waterdicht zodat de Belastingdienst geen reden heeft om eens aan te kloppen met vragen. Op HelloProfs kunnen zzp’ers en opdrachtgevers elkaar makkelijk vinden. Door stap voor stap offertes, inkoopopdrachten en facturen op te stellen is de samenwerking pas echt compleet.

Neem eens een kijkje op het HelloProfs platform en raak ook geïnspireerd! Of bekijk het platform via Peopleassist en kom meer te weten over onze diensten.