ZZP fabeltjeskrant: zelfstandigen helemaal niet zo duur als gedacht

PeopleAssist Team · mei 20, 2019

Er heerst nog wel eens de verwachting dat het inhuren van zzp’ers op korte termijn heviger drukt op de kosten dan iemand met een kortdurend of vast contract. Sterker nog, er wordt zelfs wel eens gesproken over “absurde uurtarieven”. Uit een enquête van ondernemersorganisatie Zelfstandigen Bouw blijkt dat dit niet helemaal klopt.

zzp'ers zijn helemaal niet zo duur als gedacht

Deze enquête werd gehouden onder zzp’ers binnen de bouwsector. Aanleiding was dat er geruchten waren dat de uurtarieven wel konden oplopen tot € 75,- per uur. Uit meerdere reacties bleek dat deze bizarre stijging dus behoort tot het rijk der fabeltjes. Uit de enquête bleek dat onder de duizend zzp’ers, 43% nog een tarief hanteert van minder dan € 40 euro per uur. Slechts een percentage van 14% vraagt meer dan € 45 euro per uur.

Uurtarieven zzp’ers stijgen wel, maar niet zo hard

Over het algemeen kun je wel stellen dat uurtarieven van zelfstandigen over de laatste jaren wel wat gestegen zijn. Op zich is natuurlijk niet vreemd, aangezien ook zelfstandigen rekening moeten houden met de economische situatie van het moment van spreken. Vooral tijdens de economische crisis waren er in de bouw grote tekorten aan bijvoorbeeld metselaars en stratenmakers. Dan is het logisch dat uurtarieven omhoog krikken.

Daarnaast is het aannemelijk dat als kosten voor zaken als verzekeringen of pensioenpotjes stijgen,  dat zzp’ers dit in de loop der jaren wel moeten compenseren. Dat gaat ten koste van een hoger tarief, maar dat blijft wel binnen de grenzen van het toelaatbare. Volgens Zelfstandigen Bouw is een zzp’er in de bouw dat € 75,- of meer per uur vraagt nog een onontdekt fenomeen.

Meer onderzoek nodig naar andere zzp branches

Om überhaupt te spreken over een algemene stijging in uurtarieven van zzp’ers, is natuurlijk meer onderzoek gewenst naar andere branches. Want de bouw is bijvoorbeeld een compleet andere wereld dan bijvoorbeeld de logistiek of zorg. Als we bijvoorbeeld kijken naar zzp’ers in de ouderenzorg, dan lag het gemiddelde uurtarief eind 2018 op € 40 euro voor een verpleegkundige niveau 5. Ook hier is dus geen sprake van exorbitante tarieven.

Al met al kunnen we stellen dat de prijzen voor het inhuren van zzp’ers afhankelijk zijn van de situatie in de economie: koopkracht, huurprijzen, krapte op arbeidsmarkt en het aanbod aan gekwalificeerd of geschoolde zelfstandigen. Het zijn allemaal factoren die de gewenste tarieven van zzp’ers kunnen beïnvloeden. Maar het hanteren van absurde bedragen per uur kan alleen maar in het nadeel werken van de zelfstandige. Ook in de tijden van economische bloei.

Op zoek naar een handig en makkelijk online model om offertes op te maken en te versturen naar relevante opdrachtgevers? Bekijk ons platform en zie wat onze diensten voor u kunnen betekenen.

Peopleassist - de oplossing voor werken met zzp'ers