Wet DBA zorgt voor vertrek Deliveroo uit Nederland

PeopleAssist Team · oktober 24, 2022

Wet DBA zorgt voor vertrek Deliveroo uit Nederland.

 

De maaltijd bezorger Deliveroo met ruim 9000 ZZP’ers als opdrachtnemers, heeft besloten om Nederland als markt te verlaten. Reden hiervoor zijn de ‘hoge kosten’ die het met zich meebrengt om in de Nederlandse markt actief te blijven, laat het bedrijf in een email aan klanten weten.

 

Eerder dit jaar heeft de Hoge Raad een zwaarwegend advies afgegeven, dat de ondernemende koeriers die als ZZP’er werken voor Deliveroo als eigen medewerkers bestempeld dienen te worden. Dat betekent dat de koeriers een arbeidscontract dienen te krijgen, inclusief loonheffing en conform cao-afspraken beroepsgoederenvervoer. Deze uitspraak komt na een jarenlang juridisch conflict en beschermt de rechtsgelijkheid van de consumenten en ondernemers. Deliveroo besluit hiermee om niet de verantwoording te willen nemen voor de ZZP’ers en trek aan het kortste eind. De betrokken opdrachtnemers worden gecompenseerd voor het vertrek van Deliveroo, wanneer Deliveroo het eind van dit jaar uit het Nederlandse straatbeeld verdwijnt.

 

Hoe kan je dit voorkomen?

Als opdrachtgever zit je natuurlijk niet in de wedstrijd om de markt te verlaten wanneer je gebruik maakt van vrije ondernemers. Dit kan voorkomen worden door van tevoren duidelijke kaders en afspraken vast te leggen. Waarbij zowel opdrachtnemer als opdrachtgever fiscaal en juridisch geborgd samen werken en duidelijkheid hebben over de arbeidsrelatie.

 

Wil je zeker weten dat je de samenwerking fiscaal en juridisch hebt gewaarborgd, let dan goed op de spelregels! Hierbij enkele handvaten.

 

Ondernemers (opdrachtnemer) dienen als ondernemer:

  • Zelfstandig te kunnen werken
  • Er dient geen gezagsverhouding aanwezig te zijn, dit staat overigens los van afspraken hoe een werk dient te worden opgeleverd.
  • Moeten de werkzaamheden door de opdrachtnemer zelf worden verricht of mag er een vervanger worden ingeschakeld
  • Is de opdrachtnemer als ondernemer actief, te denken valt aan reclame, algemene voorwaarde, offertes en of eigen materiaal.

 

Dit is een handgreep aan de punten waar je kan voldoen en zorgt voor een correcte samenwerking. Hiermee voorkom je verrassingen en toon je aan dat je voldoet aan de wet DBA. Deliveroo laat zien dat het alternatief van niet voldoen aan deze wet desastreus is voor de bedrijfsvoering.

 

PeopleAssist is het kenniscentrum voor informatie over de wet DBA. Neem gerust contact met ons op voor vragen en uitleg!