Welke verzekeringen zijn er allemaal voor zzp’ers?

PeopleAssist Team · juli 7, 2022

Bij het starten of onderhouden van een onderneming komen er heel veel zaken kijken. Zo zijn er ook veel risico’s die u met uw onderneming loopt. U kunt bijvoorbeeld ziek worden, u kunt een ongeluk krijgen of er kan brand in uw opslag uitbreken. De eventuele schade die u door deze risico’s kunt oplopen, kan heel veel geld kosten. Om deze risico’s te dekken kunt u verschillende verzekeringen afsluiten. Maar welke verzekeringen zijn er nu allemaal voor zzp’ers. In deze blog worden een aantal belangrijke verzekeringen genoemd.

Geen wapen tegen arbeidsongeschiktheid

1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is uiteraard niet leuk om na te denken over een situatie waarin je een ongeluk krijgt, waardoor u niet meer kunt werken. Een ongeluk of ziekte kan iedereen overkomen. Daarom is het verstandig om een AOV af te sluiten. Bij het afsluiten van deze verzekering heb je recht op een maandelijkse uitkering wanneer u niet meer kunt werken.

2. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Bedrijfsaansprakelijkheid gaat over situaties waarin u letsel of schade toebrengt aan iemand anders. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een bedrijfsongeluk of het leveren van een kapot product. Door deze verzekering bent u verzekerd voor dit soort gevallen.

3. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Beroepsaansprakelijkheid komt kijken wanneer u een verkeerd besluit heeft genomen, verkeerd advies heeft geven of een verkeerde handeling heeft uitgevoerd waarbij er sprake is van ernstige gevolgen. Met deze verzekering dekt u deze risico’s af. Deze verzekering is zeker handig voor beroepsgroepen als architecten, accountants en adviseurs. Zij kunnen gemakkelijker verkeerd advies geven wat vermogensschade veroorzaakt.

4. Zakelijke autoverzekering

Veel zzp’ers hebben een auto die bij de onderneming hoort. Dit kunnen zijn aannemers, schilders, tuinders etc. U kunt net zoals met uw eigen auto met de bedrijfsauto een ongeluk krijgen. Bij flinke schade is het handig om een zakelijke autoverzekering te hebben. Deze verzekering dekt de schade aan de auto en eventueel materieel.

5. Zakelijke rechtsbijstandsverzekering

Het kan zomaar zijn dat u in uw loopbaan als zzp’er in een juridisch conflict verwikkelt raakt. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering kunt u eventuele advocaatkosten, proceskosten, en deurwaarderskosten dekken.

6. Voorraad- en inventarisverzekering

De meeste zzp’ers hebben wel een opslag waarin zij hun producten bewaart of materiaal dat gebruikt wordt om mee te werken. Uw voorraad of inventaris kan altijd schade oplopen door heftige weersomstandigheden of andere oorzaken als brand of inbraak. Deze verzekering dekt (deels) de opgelopen schade, waardoor je niet met lege handen komt te staan.

7. Bedrijfsschadeverzekering

Als uw onderneming door brand, aanrijding, inbraak of bijvoorbeeld diefstal stil komt te liggen, kan een bedrijfsschadeverzekering hierbij helpen. Zulke omstandigheden kunnen uiteraard verregaande gevolgen hebben voor uw omzet. Een bedrijfsschadeverzekering dekt de risico’s van deze oorzaken.

8. Pensioenverzekering

Er komt een dag dat u het ondernemerschap gaat verlaten en van het leven gaat genieten. Dit is uiteraard uw pensioen. Vaak duurt het pensioen nog jaren en bent u daar nog helemaal niet mee bezig. Toch is het verstandig om dit al tijdig te regelen. Zelfs als u nog maar net bent begonnen. Ondernemers hebben na hun pensioen alleen maar recht op AOW. Om dit AOW aan te vullen kunt u kiezen om via een zorgverzekeraar een pensioenvoorziening te kiezen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lijfrentepolis of een Fiscale Oudedagsreserve (FOR). U kunt uiteraard ook kiezen om zelf maandelijks een bedrag opzij te zetten, maar dat vergt dan ook weer enige discipline.