Verplichte AOV voor zzp’ers in 2024

PeopleAssist Team · maart 25, 2022

Een vijfde deel ‘maar’ van alle zzp’ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Waarom hebben zo weinig ondernemers een AOV? En hoe is dat bijvoorbeeld in het jaar 2024, waar alle ondernemers een AOV zouden moeten hebben? Althans, volgens het pensioenakkoord. 

Geen wapen tegen arbeidsongeschiktheid

Wat is de AOV?

De naam zegt het eigenlijk al. Met de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) bent u verzekerd wanneer u als zzp’er door ziekte of arbeidsongeschiktheid geen inkomen meer kunt krijgen. Met deze verzekering bent u dus verzekerd van een inkomen wanneer u kort- of langdurig ziek raakt of volledig arbeidsongeschikt bent geworden.

Klein deel van de zzp’ers heeft een AOV

Uit een enquête onderzoek van het CBS blijkt dat maar 1 op de 5 zzp’ers beschikt over een AOV. Dit heeft ermee te maken dat veel zelfstandige ondernemers het niet nodig vinden om zichzelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Het onderzoek wijst uit dat financiële redenen hier de grootste oorzaak van zijn. Veel zzp’ers vinden de kosten niet opwegen tegen de opbrengsten. Een deel van de zzp’ers vindt de verzekering daarentegen te duur of geven juist aan zelf de kosten te kunnen dekken. Naast financiële redenen speelt de gedachte bij veel zzp’ers: ‘Mij overkomt toch nooit wat’. Als laatst geven zzp’ers ook aan niet te worden geaccepteerd wegens leeftijd of hun gezondheid.

Echter kan een ongelukje in een klein hoekje zitten. Mocht u niet verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid, dan kan dat een grote financiële klap voor u zijn.

Een verplichte AOV

De Kamer van Koophandel vindt het opvallend dat het nieuwe pensioenakkoord erop wijst dat zzp’ers op z’n vroegst in 2024 verplicht een AOV moeten afsluiten. De hoge premies en het feit dat sommige verzekeraars verschillende ondernemers uitsluiten vanwege verhoogde kans op arbeidsongeschiktheid, heeft een rol gespeeld bij deze keuze. De verzekering is inkomensafhankelijk en keert tot 70% van het laatstverdiende inkomen uit.

Waarom zou een ondernemer een AOV nemen?

Het nemen van een AOV heeft een aantal voordelen. Hieronder noemen we er een paar:

  • Het is een financieel vangnet, wat uiteraard het belangrijkste voordeel is. Er bestaat altijd een kans dat u buiten u eigen schuld om arbeidsongeschikt raakt. Door verzekerd te zijn heeft u een financieel vangnet, waardoor u straks de rekeningen nog kan betalen.
  • De premie van de AOV is fiscaal aftrekbaar. De premie van de AOV kunt u in de aangifte inkomstenbelasting aftrekken als ‘uitgave voor andere inkomsensvoorzieningen’.
  • U bepaalt zelf wat u wil verzekeren
  • Bij arbeidsongeschiktheid kun u zich volledig focussen op uw herstel. U heeft geen zorgen over financiële aspecten.

In 2024 kan het zo zijn dat u een verplichte AOV moet afsluiten. Tot die tijd is de keuze aan uzelf.

Ga terug naar de overzichtspagina >>