Uber moet taxichauffeurs in dienst nemen

PeopleAssist Team · september 17, 2021

Maandag 13 september 2021 heeft de rechter uitspraak gedaan inzake de rechtszaak die door Uber en vakbond de FNV werd gevoerd. De taxichauffeurs die via Uber hun diensten aanbieden in Nederland zijn geen zelfstandige ondernemers, maar werknemers. Het bedrijf moet ze in dienst nemen en betalen volgens de taxi-cao. Dat heeft de rechtbank Amsterdam bepaald.

Uber moet taxichaffeurs in dienst nemen

Eerder voerde FNV zaken tegen maaltijdbezorger Deliveroo en schoonmaakapp Helpling. De zaken tegen Deliveroo werden gewonnen, de zaak tegen Helpling werd grotendeels verloren. Dit betekent dat het niet zo eenvoudig is om de wet goed te volgen en te lezen. Bij Uber is er wel degelijk een gezagsverhouding (instructies Uber) en wordt er persoonlijke arbeid verricht,  onderbouwde de rechters.

Dat niet alle uitspraken meteen ten voordele zijn van de vakbonden is afhankelijk van hoe de platforms zijn ingericht en hoe de opdrachten worden beschreven en uitgevoerd. Kleine details kunnen grote gevolgen hebben. Wat we bijvoorbeeld in de uitspraken en in de voortgang van de wet DBA zeer regelmatig zien terugkeren zijn de volgende 3 kenmerken:

  • ondernemerschap opdrachtnemer: In hoeverre kan de opdrachtnemer onderbouwen dat hij/zij ondernemer is?
  • de gezagsverhouding tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer: In welke mate is er sprake van gezag tussen opdrachtgever en opdrachtnemer?
  • persoonlijke arbeid: Wordt er persoonlijk arbeid verricht en is er sprake van bepaalde specialiteit die nodig is om de opdracht uit te voeren?

Daarnaast kijken de rechters door de papieren heen (de opdrachtovereenkomst). Een opdrachtovereenkomst alleen vormt niet de basis van het wel of geen werknemer zijn. Het gaat hierbij om het geheel van bepalingen die het ondernemerschap of het dienstverband vormen. Het is goed om de afspraken zwart-op-wit te hebben, maar uiteindelijk moet het in de praktijk duidelijk zijn dat een ondernemer géén werknemer is.

Wilt u zeker weten dat u met echte ondernemers zaken doet? Met HelloProfs hebben wij een waterdichte oplossing. Kijk gauw op de website van HelloProfs voor meer informatie!

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]