Uit recent onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat de Belastingdienst de afgelopen tijd nauwelijks heeft opgetreden tegen schijnzelfstandigheid. Er werd weinig gecontroleerd op de opvolging van aanwijzingen, correcties en naheffingen bleven vaak uit en de “pakkans” bij bedrijven bleek zeer laag. Dit zijn enkele stevige conclusies van de Algemene Rekenkamer die lijnrecht tegenover de plannen van de overheid staan.
Het is opmerkelijk om te zien hoe én in hoeverre de fiscus de afgelopen tijd de wet DBA handhaafde. Volgens het bovenstaande onderzoek zijn er bijvoorbeeld slechts enkele honderden bedrijfsbezoeken geweest, en nog minder boekenonderzoeken. Laat staan “harde” handhaving (correcties, naheffingen etc). Deze zijn op één hand te tellen. Vaak bleef het bij een waarschuwing of een goedbedoelde aanwijzing. Maar meer dan dat was het niet.
Waarom schijnzelfstandigheid controleren?
Even terug naar de basis. Schijnzelfstandigheid betekent dat een bedrijf gebruik maakt van de diensten van een zzp’er, terwijl deze in werkelijkheid in dienst hoort te zijn. We kennen de voorbeelden al van Uber en Deliveroo, maar ook bij minder bekende bedrijven gebeurt het. De wet DBA, vanaf 2016 (en nog steeds) van kracht, zou een einde moeten maken aan de grootschalige schijnzelfstandigheid. Want de fiscus loopt door alle belastingvoordelen, waar dus vele opdrachtgevers en zzp’ers geen recht op hebben, veel geld mis. Zo hebben zelfstandige ondernemers recht op voordelen als de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Andersom hoeven opdrachtgevers geen premies te betalen aan zelfstandige ondernemers. In dit kader “loont” het dus om zzp’ers aan te trekken in plaats van vast personeel.
Hoe verder met de handhaving wet DBA?
Uit het onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dus dat er nogal wat problemen zijn bij de fiscus. Er is te weinig bemanning die kennis hebben van de wet DBA, er zijn te weinig Belastingcontroleurs en er wordt nog steeds met de zzp-webmodule gestoeid. Het leidt ertoe dat strenge handhaving alsmaar wordt uitgesteld, terwijl de wil om schijnzelfstandigheid uit te bannen er wel degelijk is. Duidelijkheid en vooral daadkracht is nodig.
Volgens de Algemene Rekenkamer gaat de staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst met de bevindingen uit het onderzoek aan de slag. Maar wanneer we verbetering kunnen verwachten is echter nog niet duidelijk.
Bereid uw organisatie wel alvast voor op een strengere handhaving wet DBA! Bezoek HelloProfs voor een simpele maar efficiënte oplossing!
Ga terug naar de overzichtspagina >>