Reminder aan zzp’ers: je ondernemersstatus

PeopleAssist Team · februari 5, 2021

2021 is ondertussen alweer een maand oud en de eerste facturen van 2021 zijn ook al weer verstuurd. Wat betreft de prijszetting van specialisten kunnen we stellen dat in 2021 veel zzp’ers voorzichtig zijn met het verhogen van hun uurtarief. En dat terwijl we toch kunnen stellen dat goede zzp’ers veel waarde inbrengen bij hun opdrachtgever c.q. de opdracht. Ons advies: blijf kritisch over je ondernemersstatus.

Blijf het ondernemerschap goed waarborgen

Ook voor zzp’ers blijft het belangrijk om telkens weer te laten zien waar je voor staat. Is het niet voor je opdrachtgever dan is het wel om je ondernemerschap goed te waarborgen. Dit laatste is steeds belangrijker aan het worden. Dit komt onder andere door de recente wijzigingen ingevoerd door het Ministerie van Sociale Zaken en de Belastingdienst.

Begin 2021 heeft het ministerie namelijk een webmodule (pilot) online gezet waar je als opdrachtgever het ondernemerschap van je zzp’ers (opdrachtnemers) kan toetsen. Wij zien dit als een eindeloos examen omdat je bij elke opdracht onnodige vragen moet gaan stellen. Wij hebben deze pilot zelf meerdere malen getest. Er kwam letterlijk geen einde aan.

Er zal nog veel geschreven worden over deze pilot. Maar als ondernemer heb je er wel alvast mee te maken. Laat je daarom zowel als zzp’er en als opdrachtgever niet verrassen. Dat is onze waarschuwing.

Wat zijn de aandachtspunten?

Misschien bent u hiervan al goed op de hoogte, maar wij bieden maar al te graag een overzicht van waar u goed op moet letten.

  • De opdrachtnemer neemt het algemene risico, betalingsrisico en product risico op zich en niet de opdrachtgever.
  • De opdrachtnemer is eindverantwoordelijkheid voor zijn werkzaamheden.
  • De opdrachtnemer moet werkzaam zijn als professional / specialist binnen een bepaald vakgebied.
  • Laat zien hoe je als zzp’er aan je opdracht komt én laat zien wat je doet. Dit doe je met behulp van een sterke offerte én een goed geborgde opdrachtovereenkomst.

Ons HelloProfs platform helpt u om uw ondernemersstatus professioneel te houden. Bekijk onze website voor meer informatie.