Positie zzp’er wordt dankzij wet WAB sterker

PeopleAssist Team · oktober 18, 2019

Vanaf het jaar 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. Deze wet maakt het flexibel werken minder aantrekkelijk. Voor opdrachtgevers wordt het namelijk duurder om gebruik te maken van bijvoorbeeld uitzendkrachten of payrollers. Eén groep ontspringt echter deze dans: de zzp’ers.

Positie zzp'er wordt sterker

Het ING Economische Bureau heeft reeds onderzoek gedaan naar de recente veranderingen binnen de uitzendsector. Dit onderzoeksbureau stelt dat de zzp’er straks een geduchte concurrent wordt van de uitzendkracht, of een ander tijdelijk contract. Dit heeft met een aantal factoren te maken die wij kort bespreken.

Toename aantal zzp’ers zorgt voor flexibele markt

Nog nooit zijn er de afgelopen jaren zo veel zzp’ers in Nederland bijgekomen. Volgens het CBS zijn er tussen 2003 en 2019 maar liefst 440.000 nieuwe zzp’ers gestart met ondernemen. En dat aantal blijft voorlopig nog stijgen. Dit heeft wel als gevolg dat de markt aan het flexibiliseren is. Bedrijven zijn momenteel minder geneigd om vaste contracten uit te delen. Enerzijds komt dit doordat veel bedrijven ‘voorzichtig’ aan doen, met de economische crisis in het achterhoofd. Anderzijds zijn er allerlei fiscale voordelen voor zzp’ers die het zelfstandig ondernemen interessanter maken. Denk aan de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Zzp’ers kunnen ook gemakkelijk hun uurloon op -of afschalen, op basis van hoe de economie op het moment is. Het zorgt ervoor dat ze zich beter kunnen aanpassen dan bijvoorbeeld uitzendkrachten.

Invloed wet WAB

Het onderzoeksbureau van ING verwacht dat de flexibele schil bij bedrijven voorlopig niet zal verdwijnen. De keuze bij bedrijven valt sneller op de zzp’er, dan op de uitzendkracht. Zeker als straks de wet WAB zich ermee gaat bemoeien. Het doel van deze wet is dat flexibel werk minder flexibel wordt, en vast werk minder vast. Uitzendkrachten worden met de wet WAB nog meer als onderdeel gezien van het totale personeelbestand. Hierdoor moeten bedrijven meer sociale lasten voor hen betalen. Uitzenden wordt dus automatisch duurder.

Dat zzp’ers duurder worden, komt niet zozeer door de wet WAB. Dat heeft meer te maken met de positieve economie van het moment. Hoe meer vraag naar tijdelijke diensten, hoe hoger de zzp-tarieven zullen worden. En omdat de wetgeving voor uitzendkrachten en zzp’ers erg verschillen, wordt het voor bedrijven aantrekkelijker om te kiezen voor zzp’ers. Wij verwachten dan ook dat het aantal samenwerkingen tussen bedrijven en zzp’ers in het jaar 2020 alleen maar verder zal groeien.

Voor het gehele onderzoek, verwijzen we u naar het ING Economisch Bureau.