Onduidelijkheid wet DBA: de nare droom van zzp’ers

PeopleAssist Team · juli 12, 2021

Het blijft onrustig rondom de wet DBA. Nog steeds geven zzp’ers aan dat de handhaving van de wet onduidelijk is. Is er nu wel of geen handhaving?

Over de onduidelijkheid wet DBA hebben wij van Peopleassist al eerder over geschreven. In principe is de strekking van de wet helemaal niet zo onduidelijk. Het gaat erom dat opdrachtgever en zzp’er gezamenlijk een samenwerking aangaan volgens de fiscale regels. De zelfstandigheid van de zzp’er staat hierbij centraal. Het vermijden van mogelijke schijnzelfstandigheid is het uiteindelijke doel. Als een zzp’er niet kan aantonen dat hij/zij zelfstandig aan opdrachten komt én zonder invloed van de opdrachtgever onderneemt, dan wekt dit schijnzelfstandigheid in de hand. En dat is iets wat de politiek en de Belastindienst niet willen.

Langdurige klaagzang over onduidelijkheid wet DBA

Ook belangenorganisaties als ZZP Nederland klagen al langere tijd over de onduidelijkheden over de handhaving van de wet DBA. De implementatie van de wet zou bijvoorbeeld niet op alle fronten juridisch waterdicht zijn. En ook de veelbesproken pilot van de webmodule moet nog steeds geëvalueerd worden voordat er conclusies getrokken mogen worden. En de jarenlange vraag in hoeverre de Belastingdienst de wet écht gaat handhaven is volgens de belangenorganisaties nog steeds niet beantwoord. Deze redenen leiden ertoe dat minister Vijlbrief (staatssecretaris van Financiën) een brandbrief mag verwachten vanuit de organisaties ZZP Nederland en PZO.

Worden ondernemers nu pas wakker?

Het lijkt er sterk op dat nu vele ondernemers en opdrachtgevers hun zzp-contracten eens goed onder de loep gaan nemen. Staan alle ondernemingsactiviteiten er goed in vermeld? Wie neemt de betalingsrisico op zich? Maakt de zzp’er gebruik van eigen materieel? Is de samenwerking wel gebaseerd op basis van opdracht? Et cetera.

Waarom worden deze opdrachtgevers en zzp’ers nu pas wakker? De wet DBA bestaat sinds een aantal jaar al en vertelt ons gewoon dat een zelfstandige ondernemer in de praktijk ook écht zelfstandig moet zijn. Van acquisitie naar offerte, en van contract uiteindelijk tot de factuur. Het gehele proces van ondernemen moet in het teken staan van zelfstandig opereren. Zowel zzp’ers als opdrachtgever zijn verantwoordelijk voor het opbouwen van een fiscaal-juridisch geborgde samenwerking.

Praat met ons over de wet DBA én onze oplossing

Wij nodigen u graag uit om met ons om tafel te gaan en te praten over de wet DBA en ons HelloProfs platform. Wij weten alles over hoe u de zzp-samenwerking goed kunt borgen. HelloProfs is ontwikkeld zodat zzp’ers en opdrachtgevers vertrouwd en professioneel kunnen ondernemen, met de wet DBA in acht. Met HelloProfs stelt u waterdichte opdrachtovereenkomsten op en weet u zeker dat u wet DBA-compliant bent. Zodat u hierover ook in 2021 geen nare dromen heeft.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]