Ondernemers en corona: wat te doen?

PeopleAssist Team · maart 17, 2020

Nu corona heel Nederland in zijn greep heeft kijken ondernemers met spanning de situatie aan. De vraag heerst hoe corona en de maatregelen tegen verspreiding van het virus het ondernemerschap beïnvloeden. Wij geven wat aandachtspunten waar ondernemers in deze barre tijden aan kunnen denken.

Om te beginnen is het verstandig om te vermelden dat de invloed van corona op ondernemers erg branchegevoelig is. Een adviseur, vertaler of marketeer heeft vaak de mogelijkheid om bijvoorbeeld thuis de werkzaamheden op te pakken. Maar een zzp’er in de evenementenindustrie of in de horeca zal meer de vervelende gevolgen van corona ervaren. Tekorten aan werk dreigen en als zzp’ers ziek worden zijn ze vaak ook niet verzekerd. Wat kunnen ondernemers dan nog wél doen?

Voorbereiding is het halve werk

De kans is groot dat opdrachtgevers orders of opdrachten afzeggen als het hele land in rep en roer is over het coronavirus. Daarom is het belangrijk om een goede voorbereiding en vangnet te hebben als ondernemer. Denk aan de volgende zaken:

  • Algemene voorwaarden. Hierin staan belangrijke beginselen over de samenwerking. Als een zzp’er deze niet heeft, dan is hij/zij achteraf altijd aansprakelijk voor de gevolgen als de opdrachtgever de opdracht intrekt. Onderhandel van tevoren over duidelijke afspraken met opdrachtgever en zet deze zwart-op-wit.
  • Vraag altijd naar de mogelijkheden om de opdracht op een later moment af te ronden. De kans dat de opdracht definitief kwijt is wordt dan minder. Voor de uren die al wel gemaakt zijn moet uiteraard altijd betaald worden.
  • Wees niet afhankelijk van slechts één opdrachtgever. Maar spreidt de kansen. Het is overigens nooit een goed idee om maar voor één opdrachtgever te werken. De kans dat de Belastingdienst dit aanziet als werken in loondienst is dan namelijk groter.

Bbz-regeling

Zzp’ers die in echte financiële problemen zijn beland kunnen terugvallen op de Bbz-regeling. Hier zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden, deze zijn hier te lezen. Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid voor de afhandeling van Bbz-uitkeringen. Wel is het zo dat er vaak een aantal weken voorbij gaan tijdens het gehele traject van de aanvraag. Vanuit verschillende zzp-organisaties bestaat dan ook de oproep aan gemeenten om soepeler te zijn bij de aanvraag van Bbz-uitkeringen.

Roep om nationaal fonds

Volgens organisatie ZZP Nederland moet er een nationaal fonds komen als er over heel Nederland zzp’ers inkomsten verliezen. De vergelijking met werkenden in loondienst wordt dan al snel gemaakt. Zij kunnen namelijk via hun werkgever in veel gevallen rekenen op bijvoorbeeld werktijdverkorting. Maar zzp’ers kunnen niet terugvallen op dit soort regelingen. Daarom pleit ZZP Nederland in ieder geval voor maatregelen om ondernemers tegemoet te komen middels een noodplan.

Minister Wiebes van Economische Zaken gaf eerder deze week aan dat er ook voor zzp’ers een financieel vangnet komt. Ook al vindt hij wél dat zzp’ers zelf voor de risico’s hebben gekozen door ondernemer te worden. Ook minister-president Mark Rutte gaf ik zijn nationale toespraak over corona dat ook zzp’ers en eenmanszaken gecompenseerd gaan worden. Hoe dit precies er uit zal zien wordt snel duidelijk.