Onderhandelen over zzp uurtarief: het mag van het ACM

PeopleAssist Team · juli 23, 2019

ZZP’ers mogen tegenwoordig onderling afspraken maken over de prijzen (uurtarief) die gehanteerd worden. Deze prijsafspraken hebben als doel om hogere tarieven bij de opdrachtgever af te dwingen. Het is een initiatief van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). ZZP’ers krijgen hiermee een unieke positie in de markt.

Onderhandelen over zzp-tarief

Normaliter mogen er geen prijsafspraken gemaakt worden tussen zzp’ers als er een opdracht wordt aangenomen. Reden hiervoor is dat dit de weg vrijmaakt voor concurrentievervalsing, waardoor de consument uiteindelijk opdraait voor hogere prijzen. Het ACM is hier altijd best stellig in geweest en heeft als toezichthouder een belangrijke rol om de markt zo gezond mogelijk te houden.

Sterker in de zzp-schoenen staan

De reden dat het ACM voor prijsafspraken oppert is om de positie van de zzp’er wat sterker te maken. Vooral de zelfstandigen die het moeilijk hebben, en normaal al een laag uurtarief hanteren, kunnen met deze maatregel beter concurreren. Uit recent onderzoek bleek dat nog veel zzp’ers onder of rondom de armoedegrens leven. Het ACM hoopt dat de uurtarieven voor zelfstandigen in lage inkomensklassen door middel van prijsafspraken omhoog gaan.

Eerder werd door het kabinet al afgesproken dat er een minimaal uurtarief zou komen voor zzp’ers met een laag inkomen. Het initiatief van het ACM is er dan ook op gericht om zzp’ers te stimuleren om hogere uurtarieven te vragen. Het is voor sommige groepen zzp’ers aanlokkelijk om een zo’n laag uurtarief te hanteren. Het ACM voorziet echter problemen voor de markt als steeds meer zzp’ers voor een laag uurtarief kiezen. “Wij willen markten goed laten werken voor mensen en bedrijven. Markten werken niet goed als zzp’ers door lage uurtarieven onder het bestaansminimum komen,” aldus ACM bestuursvoorzitter Martijn Snoep.

Sta ook steviger in uw zzp-schoenen door u te registreren bij HelloProfs. Met een kundig modelovereenkomst heeft u alle vertrouwen van uw opdrachtgever om professioneel zaken te doen. Kijk op de HelloProfs website voor meer informatie.

HelloProfs | Online platform voor zzp'ers en opdrachtgevers