Nieuwe wet DBA: te weinig ondernemend

PeopleAssist Team · maart 4, 2020

Op 2 maart 2020 zijn allerlei zzp-belangenorganisaties om de tafel gegaan met minister van Sociale Zaken Koolmees. Er is namelijk nog steeds veel weerstand voor de kabinetsplannen die een nieuwe wet DBA moeten vormen. Daarom willen deze organisaties graag een alternatief voorleggen om de zzp-problematiek echt aan te pakken.

HelloProfs

Onder de zzp-belangenbehartigers zitten onder andere ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en Bovib (namens intermediairs en brokers). Zij zijn door minister Koolmeer uitgenodigd om te praten over de huidige zzp-problematiek.

De overkoepelende kritiek op de nieuwe wet DBA is dat deze te weinig focus heeft op het ondernemerschap. Ook de belangenbehartigers van zzp’ers begrijpen dat schijnzelfstandigheid schadelijk is en willen er wat aan doen. Echter, de manier waarop lijkt een grote ‘sta-in-de-weg’ voor ondernemers. Met behulp van een pamflet willen de belangenbehartigers een alternatief aanbieden om de zzp-problematiek te verminderen. U kunt dit pamflet hier bekijken.

Wie beoordeelt het zzp-schap?

Momenteel is het aan de opdrachtgever en de opdrachtnemer om te bepalen of een opdrachtnemer zelfstandig ondernemer is. Beide partijen zijn hier verantwoordelijk voor. Bepalend hierbij is dat enerzijds de opdrachtnemer moet laten zien dat deze ondernemer is. Anderzijds moeten opdrachtgevers aantonen dat de opdracht verstrekt is aan een echte ondernemer. De opdrachtgever  moet in het bezit zijn van bevestigde documenten. Dit kan een inkoopopdracht, opdrachtovereenkomst en een ontvangen offerte in combinatie met een factuur zijn.

De belangenbehartigers stellen voor om de arbeidsrelatie van de zzp’ers op basis van een toetsing vast te stellen. Een soort webmodule op basis van ondernemerschap. Door deze toetsing moet volgens hun sneller duidelijk worden of iemand bewust voor het zelfstandig ondernemerschap heeft gekozen. Een kritische noot is hierbij wel op zijn plaats. Wie is verantwoordelijk voor controle en handhaving? Daar moet de komende tijd intensief over gesproken worden.

“Als een opdrachtnemer al bij het maken van een offerte laat zien dat hij/zij bewust ondernemer is, dan creëer je uiteindelijk een arbeidsrechtelijk en fiscaal solide opdrachtovereenkomst met borging.”

Gert Jan Op ’t Landt, Peopleassist

 

Deze toetsing kan volgens Peopleassist een stuk efficiënter. “Als een opdrachtnemer al bij het maken van een offerte laat zien dat hij/zij bewust ondernemer is, dan creëer je uiteindelijk een arbeidsrechtelijk en fiscaal solide opdrachtovereenkomst met borging”, aldus Gert Jan Op ’t Landt namens Peopleassist. “Een opdrachtgever laat met een duidelijke opdracht zien wat nodig is. En een opdrachtnemer laat zien over de juiste kenmerken van een ondernemer te beschikken. Een aparte zzp-beoordeling is dan niet nodig.”

Met HelloProfs heeft u alles al in orde

Het kabinet is dus nog zoekende. Maar wij hebben echter al lang dé oplossing. HelloProfs laat zzp’ers zich namelijk al in een vroeg stadium als ondernemer verantwoorden, nog vóórdat een offerte is opgemaakt. Hierdoor weet iedere ondernemer meteen dat elke samenwerking met de opdrachtgever volgens de wetgeving verloopt. Ideaal en heel makkelijk. Registreer u nu nog voor HelloProfs en maak gratis gebruik van ons systeem voor 7 dagen!

Zien wij u snel bij HelloProfs?