Nieuw btw-nummer voor zzp’ers

PeopleAssist Team · oktober 15, 2019

Sinds 10 oktober 2019 is de Belastingdienst begonnen met haar campagne om zelfstandige ondernemers een nieuw btw-nummer op te sturen. Dit nieuwe nummer krijgen ze per brief thuis opgestuurd. Het is de bedoeling dat zzp’ers hun nieuwe btw-nummer vanaf het jaar 2020 gaan communiceren.

Nieuw btw-nummer

Waarom een wijziging van het btw-nummer? Dat heeft te maken met de recente privacywetgeving, de AVG. Het oude nummer is namelijk gebaseerd op de BSN van de ondernemer. Omdat het btw-nummer op facturen en websites vermeld staat, wordt er feitelijk privacygevoelige informatie blootgesteld. En dat mag dus niet van de AVG. Het nieuwe nummer bevat dan ook geen relatie meer tot de BSN van de zzp’er.

Wat betekent dit voor ondernemers?

Het enige wat zzp’ers hoeven te doen is hun oude Btw-nummer vervangen met hun nieuwe. Zodra de blauwe envelop door de brievenbus is gekomen, wordt van ondernemers verwacht dat ze het nummer wijzigen. Het nieuwe nummer moet dan vanaf 1 januari 2020 gebruikt worden. Zet dit nummer op bijvoorbeeld offertes, facturen, websites en brochures. Zo ziet de buitenwereld overal het juiste nummer.

Het oude btw-nummer moeten ondernemers overigens nog wel bewaren. Want de Belastingdienst zelf gebruikt nog steeds het oude nummer. Bij de btw-aangifte, moet er dus het oude nummer gebruikt worden. Voor alle communicatie met de Belastingdienst moet altijd het oude nummer bij de hand gehouden worden.