Kappen met die thuiskappers

PeopleAssist Team · augustus 20, 2019

Nu het aantal zelfstandige ondernemers in Nederland richting de 1,5 miljoen gaat, kan het geen kwaad om stil te staan bij de consequenties hiervan. Langzaam maar zeker zien we het nalatenschap van deze ontwikkeling opkomen. Zorgt de toename van zzp’ers voor eerlijke of juist oneerlijke concurrentie op de markt? Een mooi antwoord kwamen we tegen in de kapperswereld.  

Kappen met die thuiskappers

Ondernemen is een vak op zich en moet altijd gestimuleerd worden door de consumenten én overheid. Maar hoe flexibeler het ondernemen wordt, des te meer het ook kan stuiten op verzet. Dat zien we als we naar een opmerkelijke gemeentelijke maatregel kijken om de ‘wildgroei’ van zelfstandige thuiskappers tegen te gaan.

Salonkappers worden door zzp’ers kort gewiekt

Het aantal zelfstandige thuiskappers is flink gegroeid de laatste tijd. Zoveel, dat de traditionele kappers in winkelpanden aan de bel trekken. De Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) lobbyt er inmiddels flink op los bij gemeenten. Zij willen dat gemeenten thuiskappers weren omdat deze groep ondernemers oneerlijk concurrentie met kappers in winkelpanden stimuleert.

De traditionele winkelkapper zou, door onder andere de huur van hun panden, meer kosten maken dan zelfstandige thuiskappers. Daarnaast moeten werknemers in een kapsalon verplicht meebetalen aan collectieve verzekeringen, en een zzp’er nog niet (ondanks plannen voor een verplichte AOV). Volgens de ANKO is er oneerlijke concurrentie omdat “gemeenten kapsalons in winkelpanden meer regels opleggen, dan kapsalons die aan huis gevestigd zijn.” Dit zou dus betekenen dat de ‘huis-aan-huis’ kapper voor een betere prijs en meer flexibiliteit zijn/haar werk kan doen.

Opmerkelijke maatregel

De lobby van de ANKO heeft gedeeltelijk al succes, want al 7 gemeenten hebben besloten om thuiskappers niet meer toe te willen staan. Een maatregel om de noodlijdende winkelkapper te redden van een toekomstige ondergang. Maar er zijn ook tegengeluiden hoorbaar. Onder andere ZZP Nederland maakt zich ernstige zorgen over deze ontwikkeling. Zij zijn van mening dat het vrije ondernemen door deze maatregel in het geding komt. De overheid zou flexibel ondernemen juist moeten stimuleren, en daar hoort dit nieuwe beleid absoluut niet bij.

Hoe het ook went of keert, deze discussie zal steeds vaker aan het licht komen. Ook bij andere branches. Door de flexibiliteit van nu, kan hetzelfde beroep op een totaal andere manier gedaan worden. Hierdoor worden vele kosten, zoals het huren van een pand, voorkomen. ZZP’ers kunnen dan op andere vlakken hun geld investeren. Maar het is opmerkelijk te noemen dat de (lokale) overheid invloed uitoefent op het vrije ondernemen. Het is voor ambitieuze zelfstandige thuiskappers dan maar te hopen dat ze in de juiste gemeente aan de slag gaan.

HelloProfs | Online platform voor zzp'ers en opdrachtgevers