Is ondernemen kinderspel geworden?

PeopleAssist Team · januari 7, 2020

Uit recent onderzoek van de Kamer van Koophandel is gebleken dat startende ondernemers steeds jonger worden. De beginnende ondernemer was in het jaar 2019 gemiddeld 35 jaar. Een jaar eerder was dit nog 36 jaar. Wat is de verklaring voor het op jongere leeftijd willen beginnen met ondernemen?

Is ondernemen kinderspel geworden?

De trend is al langere tijd gaande: de leeftijd om voor het eerst zelfstandig te ondernemen gaat al jaren telkens wat omlaag. Het zorgt er met name voor dat Nederland aan het begin van 2020 in totaal al meer dan 2 miljoen zzp’ers rijk is. Zelfstandig ondernemen is hot op het moment.

Tienerliefde voor ondernemen

Opmerkelijke cijfers zijn die van ondernemende tieners. In 2018 hebben meer dan 3500 jongeren, tussen de 13 en 18 jaar, zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit was een stijging van bijna een derde ten opzichte van het jaar daarvoor. Uit onderzoek blijkt dat tieners vooral ondernemen met zelfgebouwde webwinkels of dat ze services aanbieden om websites te maken. Heel vreemd is dat op zich niet. Jongeren hebben over het algemeen meer affiniteit én talent voor de online wereld. Zij kunnen zich met hun creativiteit en nieuwsgierigheid al op zeer jonge leeftijd profileren op het internet.

De Kamer van Koophandel ziet nog een reden waar ondernemen zo populair wordt onder jongeren. “Wij denken dat deze generatie meer lef heeft, nieuwsgieriger én eigenwijzer is.” Het zijn eigenschappen die een ondernemer in principe ook heeft. Lef om klanten binnen te halen. Nieuwsgierig naar nieuwe kansen in de markt. Maar ook eigenwijs omdat zzp’ers niet (willen) luisteren naar wat anderen zeggen, maar gewoon op eigen houtje het avontuur van het ondernemen aangaan.

Aantal jonge ondernemingen stijgt explosief

In het jaar 2019 zijn er maar liefst 100.000 ondernemingen bijgekomen. In totaal zijn er al ruim 1,3 miljoen zelfstandige ondernemingen in Nederland. Wat opvalt is dat sectoren als de bouw, zorg en horeca het hardst lijken te stijgen. Het feit dat vele werkenden binnen deze sectoren kiezen voor het zzp-schap zegt veel over hoe de Nederlandse arbeidsmarkt verandert. Vooral jongeren lijken steeds meer het heft in eigen hand te willen nemen. En dat kunnen wij alleen maar toejuichen.

Ook jonge ondernemers kunnen gebruik maken van het HelloProfs platform. Ons platform biedt alle tools om succesvol en professioneel te ondernemen. Bekijk de voordelen op de HelloProfs website!