Vakbond FNV wil dat de overheid een veel intensievere handhaving van de wet DBA gaat invoeren. Volgens de vakbond schiet de huidige handhaving simpelweg te kort. Inmiddels is minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid via een brief hierover op de hoogte gebracht. Mocht Van Gennip niet voor 17 februari met een reactie komen, dan overweegt FNV een juridische procedure tegen de Staat.
Al in 2019 opperde FNV dat de handhaving van de wet DBA onvoldoende zichtbaar was in de aanpak van schijnzelfstandigheid. In dat jaar kwam aan het licht dat grote platformen als Deliveroo en Uber hun werkgeversverantwoordelijkheden onvoldoende namen. Zo oordeelde de rechter toen dat “zelfstandige” maaltijdbezorgers en chauffeurs feitelijk een arbeidsovereenkomst moesten krijgen. In plaats daarvan werden ze behandeld als zelfstandige ondernemers waarvoor geen sociale premies en heffingen betaald werden.
Generatie schijnzelfstandigen
FNV ziet dat steeds meer (nieuwe) ondernemers zich, bewust dan wel onbewust, schuldig maken aan schijnzelfstandigheid. Volgens de vakbond weten te veel zelfstandigen het verschil niet tussen een arbeidsovereenkomst en een opdrachtovereenkomst. Deze generatie schijnzelfstandigen hebben baat bij betere informatievoorziening over wat voor overeenkomst ze afsluiten bij een opdracht. De overheid moet meer doen om deze groep werkenden beter voor te bereiden.
Platformbedrijven
Steeds meer platformbedrijven krijgen het lastig omdat instanties als het FNV harder aan de bel gaan trekken. Platformen als Uber en Temper zijn inmiddels al meerdere malen op hun vingers getikt. Zo zou Uber net als Deliveroo hun zzp’ers in dienst moeten nemen en is Temper door de rechter zelfs aangemerkt als uitzendbureau. En ook uitzendbureaus moeten werken met arbeidsovereenkomsten. Volgens FNV hebben leden van dergelijke platformen vrijwel nul zekerheden. Ze bouwen geen pensioen op en hebben geen recht op een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Veel opdrachtnemers weten niet waarom FNV op deze manier aan de bel trekt.
Handhaving wet DBA
De wet DBA is inmiddels gewoon van kracht en handhaving zien wij mondjesmaat steeds vaker. Wij van Peopleassist pleiten echter voor voorkoming van handhaving en hoe je hier juist op kunt acteren. Dat kan heel gemakkelijk met het platform HelloProfs (product van Peopleassist). Wij vertellen het u graag op de website van HelloProfs. Kort gezegd ondernemen opdrachtgever én opdrachtnemer via dit platform conform wet DBA. Neem gerust contact op met ons om kennis te maken met dit handige online platform.