Flexwerkplekken worden flexibeler

PeopleAssist Team · augustus 9, 2019

Werken verandert. Steeds meer wordt afgestapt van een 9 – 5 mentaliteit. Steeds meer mensen kiezen ervoor om eigen baas te zijn. En steeds vaker zien we ondernemers werken op flexibele plekken. Maar zelfs deze plekken worden flexibeler. Gaan de werkplekken dezelfde richting op als de zelfstandige ondernemers?

Flexwerkplekken worden flexibeler

Uit onderzoek blijkt dat zzp’ers steeds vaker een flexibele werkplek buiten huis opzoeken. En veel bedrijven en instanties beginnen hier op in te spelen. In Breda bijvoorbeeld wordt het Chassé Theater door zzp’ers en studenten gebruikt als flexwerkplek. Zowel talentvolle als doorgewinterde zelfstandigen kunnen hier gewoon ondernemen. Waarom zou de werkplek ook niet een stuk flexibeler kunnen?

Veel zzp’ers werken natuurlijk ook gewoon op locatie bij hun opdrachtgever. Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van de zzp’ers die (regelmatig) wel eens buitenshuis werken, ook wel eens bij een opdrachtgever werkt. De flexwerkplekken zijn voornamelijk populair onder jongere zzp’ers. Beroemde flexibele werkplaatsen zijn onder andere horecagelegenheden en flexibele kantoorpanden.

Thuis vaak te veel afleiding om te ondernemen

Als argument voor een flexwerkplek buiten huis duiden veel zzp’ers op de afleiding die ze thuis vaak hebben. Televisie, Netflix of gewoon de was dat eigenlijk nog opgevouwen moet worden. Het vergt ijzeren mentaliteit bij zzp’ers om zich thuis volledig op hun werk te focussen. Een flexwerkplek kan dan een prima alternatief zijn. Omdat zzp’ers vaak een plek moeten huren, weten ze ook dat er echt gewerkt moet worden. Anders is het alleen maar zonde van het geld.

Flexwerkplekken onderdeel van de deeleconomie

De deeleconomie maakt al een langere tijd onderdeel uit van de reguliere economie. Werknemers, maar vooral ook zelfstandige ondernemers delen steeds meer met elkaar. Dit bespaart kosten én is over het algemeen een stuk milieuvriendelijker. Ook flexplekken worden steeds meer met elkaar gedeeld. Deze zogeheten flexwerkkantoren zorgen ervoor dat meerdere ondernemingen gebruik kunnen maken van hetzelfde kantoorpand. Hierdoor wordt er optimaal gebruik gemaakt van slechts één ruimte. ZZP’ers huren steeds vaker zo’n gedeelde ruimte.

We kunnen dan ook stellen dat flexplekken op zichzelf ook flexibeler worden doordat ondernemers de ruimte met elkaar delen. En het mooie is: steeds vaker hoeven zzp’ers niet eens te betalen voor een flexwerkplek. Er komt steeds meer gratis ruimte bij dat opengesteld wordt voor flexwerkers. Bijkomend voordeel is dat bij flexwerkplekken zzp’ers onderling veel kennis met elkaar kunnen uitwisselen. Dus ondernemers leren ook nog eens van elkaar. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat het aantal flexwerkplekken in de toekomst alleen maar zal groeien.