De toekomst van de zzp’er: 3 scenario’s

PeopleAssist Team · mei 26, 2020

We horen het de afgelopen weken vaak in het nieuws. Het “nieuwe dit” en het “nieuwe dat”. Ook voor ondernemers is de kans groot dat de komende jaren ervoor zorgen dat het ondernemen er voor zzp’ers anders gaat uitzien. Wat horen wij voornamelijk? Aanpassen, verzuipen of juist nu beginnen.

1. Toekomstgericht ondernemen, aldus ZZP Nederland

Nederlands grootste zzp-belangenorganisatie, ZZP Nederland, pleit voor toekomstgericht ondernemen. Het kabinet zou veel tijd en energie moeten steken in het bedenken van plannen die voor alle ondernemers een uitkomst bieden. Zo moeten ondernemers in bijvoorbeeld contactberoepen zich via een loopbaanontwikkelingstraject kunnen omscholen naar een ander beroep. Of er moet ruimte gemaakt worden om een onderneming op een (compleet) andere wijze in te richten.

Hoe dan ook, ZZP Nederland wilt dat het kabinet zowel financieel als creatief de handen uit de mouwen gaat steken om ondernemers te helpen. Dit hoeft het kabinet uiteraard niet alleen te doen. De ideeën van verscheidende zelfstandigenorganisaties zijn nodig om het voor alle ondernemers mogelijk te maken toekomstgericht te kunnen ondernemen.

2. We stoppen er massaal mee

Een droevige, maar voor veel branches zeker ook een realistische scenario, is dat veel zzp’ers gedwongen worden om niet meer te ondernemen. Veel zzp’ers hebben nu een bijbaan in loondienst, of zijn er één aan het zoeken. Een vervelende ontwikkeling, dat ziet ook Ronald van den Hoff van de Werkvereniging (zzp-belangenorganisatie). Hij zegt: “Zzp’ers krijgen veel minder dan mensen in loondienst, terwijl ze de ruggengraat van de economie zijn. Ik hoor nu al mensen die zijn gaan vakkenvullen. Maar we hebben meer dan alleen vakkenvullers nodig om de economie overeind te houden.”

3. Juist nu instappen als zzp’er

Men zou bijna vergeten dat er ook veel branches zijn die juist nu beter floreren dan ooit tevoren. Te denken valt aan pakket- en maaltijdbezorging, producenten van mondkapjes en andere hygiëne artikelen en onafhankelijke zorgverleners. Ook ondernemers die handelen in bijvoorbeeld speelgoed, huishoudartikelen of klus/bouwspullen doen het momenteel goed. Veel mensen zijn nu langere tijd binnen, dus veel ondernemers zien ook kansen.

Toch is het algemene beeld op termijn niet heel positief voor ondernemers. Veel zzp’ers zijn afhankelijk geworden van financiële regelingen, maar velen vallen ook buiten de boot. Peopleassist gaat dan ook door met het creëren van vraag en aanbod van zzp-opdrachten. Wij merken dat er nog steeds veel behoefte is aan goede zzp’ers. Wellicht dat we u als zzp’er of juist als opdrachtgever kunnen helpen? Neem contact met ons op of registreer u voor ons HelloProfs platform.