Vanuit het kabinet werden er maatregelen aangekondigd om de zzp’er financieel te ondersteunen tijdens de corona crisis. Uit onderzoek blijkt dat veel zzp’ers nauwelijks tot geen financiële buffers hebben opgebouwd. Dat heeft verschillende redenen, maar één daarvan trekt onze aandacht het meest: de vele schijnzelfstandigen.
Uit onderzoek van FNV Zelfstandigen blijkt dat ongeveer de helft van alle zzp’ers geen financiële buffer heeft om zich tegen de corona crisis te wapenen. En een spaarpot met geld kunnen ze nu juist goed gebruiken. Volgens minister Koolmees van Sociale Zaken is het voor veel branches moeilijk om een buffer op te bouwen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de bezorging en bouw. Financiële steun is dan voor veel zzp’ers zeer welkom tijdens de corona crisis. Maar een kritische noot is ook hoorbaar.
Veel schijnzelfstandigen
Volgens Marjan Noort van FNV Zelfstandigen blijken er een boel schijnzelfstandigen te zijn die juist nu in de problemen komen. In gesprek met RTL Nieuws zegt ze: “De meeste zzp’ers in de pakketbezorging, bouw en horeca hebben nooit een ondernemersplan geschreven of een risicoanalyse gemaakt. Dat zijn schijnzelfstandigen.”
De kwetsbaarheid van vele ondernemers komen aan het licht als de nood hoog is. Ondanks de ernst van de crisis, kunnen we er ook veel van leren. Ondernemen is veel werk en hierbij komen een boel verantwoordelijkheden bij kijken. Eén van deze verantwoordelijkheden is dat de ondernemingsactiviteiten goed onderbouwd en verantwoord moeten zijn. Voorbereiding en planning zijn dan onmisbare taken die ondernemers naast de bedrijfsvoering op zich moeten nemen.
Bij vele sectoren is echter duidelijk te zien dat de zelfstandigen op papier niet altijd zelfstandig zijn in de praktijk. We kennen inmiddels de verhalen van bijvoorbeeld Uber of Deliveroo waarbij werknemers in meer of mindere mate gedwongen werden om als zelfstandige te werken. In tijden van crisis komen juist deze mensen in grote problemen.
Toekomstbeeld
Vermoedelijk wordt er na de crisis anders gekeken naar de positie en misschien ook wel de voorwaarden van het zzp-bestaan. Wellicht worden financiële buffers verplicht en worden schijnzelfstandigen harder aangepakt. Dit zien we al bij de Belastingdienst, die recentelijk nog het aantal ondernemingsinspecties heeft opgeschaald. Wij verwachten dat het in de toekomst nog belangrijker wordt dat ondernemers zich nadrukkelijker als zzp’er moeten verantwoorden.
Wij vinden het belangrijk dat zelfstandige ondernemers en hun opdrachtgevers sterk in hun schoenen staan als ze samenwerken. Daarom hebben wij alvast het antwoord tegen schijnzelfstandigheid. Bekijk ons HelloProfs platform en leer over hoe u zich als ondernemer wapent tegen de gevaren van schijnzelfstandigheid, of het vermoeden hiervan.