De Bbz: een konijn uit de hoge hoed?

PeopleAssist Team · mei 29, 2019

Veel zelfstandige ondernemers weten niet of vaag dat er een financieel vangnet bestaat als de zaken tijdelijk wat minder gaan. Sterker nog, uit een onderzoek van ZZP Nederland in mei 2018 bleek dat maar liefst 80% van de zzp’ers helemaal niet wist dat er een vangnetregeling bestaat. En dat is best zorgelijk omdat zzp’ers te maken hebben met golfbewegingen van economische tijden. De ene keer is er volop werk, de andere keer is het lastig om aan opdrachten te komen.

De BBZ regeling

Voor diegene die nog niet bekend zijn met de Bbz regeling: dit staat voor Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen. De regeling is bedoeld om een financieel steuntje in de rug van zelfstandigen te geven als het financieel een tijdje minder gaat. Zo wordt het voorkomen dat zelfstandigen de bijstand in moeten. De Bbz wordt uitgevoerd door gemeenten. En bij hun ligt ook meteen de bron van het probleem: er bleek vanuit de gemeente te weinig kennis te zijn over de regeling. Dan is het ook niet zo vreemd dat de uiteindelijke doelgroep, de zzp’ers, er ook slecht van op de hoogte waren.

Betere communicatie over de Bbz

Ruim een jaar later weten nog steeds veel zzp’ers te weinig over de Bbz regeling. Hoe wordt dit opgelost? Er zijn twee mogelijke manieren. Eén manier is om de communicatie over de regeling te verbeteren, logischerwijs. Er zijn al een aantal instanties die regelmatig opkomen voor de mogelijkheden die de Bbz met zich meebrengt. Een voorbeeld is Stichting ZZP Nederland (zoals eerder al vernoemd). Zij vinden dat een heldere communicatie over de regeling zorgt voor een effectiever gebruik ervan.

Eenvoudiger om aan te vragen

Een andere oplossing, dat in januari 2020 in werking gezet wordt, is een versoepeling van de Bbz regeling zelf. Het wordt vanaf dat moment eenvoudiger voor zzp’ers om ervan gebruik te maken. Maar het wordt niet alleen eenvoudiger voor zzp’ers, maar juist ook voor de ambtenaren die namens de gemeenten het moeten uitvoeren. Hierdoor kan de implementatie van de regeling sneller en efficiënter plaatsvinden. Wij verwachten dat in de loop van de tijd meer duidelijk wordt over deze aanpassing. Voor mensen die meer over Bbz willen weten kunnen op de website van de Rijksoverheid kijken.

Het wordt tijd dat de Bbz regeling niet meer gezien wordt als een soort konijn uit de hoge hoed. Het zou geen verrassing moeten zijn voor zelfstandigen dat er een financiële vangnet voor ze bestaat. Ook in mindere tijden kan een zelfstandige onderneming gewoon blijven voortbestaan!

Op het HelloProfs platform kun je als zzp’er gemakkelijk en juridisch geborgd zaken doen met opdrachtgevers. Wij zorgen ervoor dat je een compleet dossier kunt opbouwen en volledige contracten op kunt stellen. Neem een kijkje op het platform om een impressie te krijgen.