Aan het werk of aan de cocktail?

PeopleAssist Team · juli 30, 2019

De zomervakantie is inmiddels overal in Nederland van start gegaan. De ware campersensatie is begonnen op de Nederlandse en buitenlandse wegen. Ook de wachtrijen op de vliegvelden stromen weer vol. Hoe zit het met het “vakantiegevoel” van de zelfstandige ondernemers? Is er eigenlijk wel een zzp-vakantie?

Aan het werk of aan de cocktail

Op grote schaal gaan Nederlanders op vakantie. Gezinnen met kinderen op school zijn vaak verplicht om tijdens deze periode te vertrekken. ZPP’ers met kinderen dus ook. Maar het blijkt dat het vakantiegevoel bij veel zzp’ers bewust onderdrukt wordt.

Moeite om ook echt zzp-vakantie te nemen

ZZP’ers in de bouw bijvoorbeeld hebben tegenwoordig vaak weinig zicht op een lekkere zomervakantie. Het werk stapelt zich namelijk op. En het is moeilijk “nee” verkopen, want nu is het moment om toe te slaan. De economie kan er namelijk over een jaar anders uitzien. Dus besluiten veel zzp’ers in de bouw om nu flink te werken, ook voor later. Sommigen maken dagen van wel 10 tot 12 uur of werkdagen van 6 dagen per week.

Maar ook andere zzp’ers denken wel een tweede keer na over het nemen van een vakantie. Uit een artikel van het AD blijkt zelfs dat sommige zzp’ers er echt voor kiezen om helemaal geen vakantie op te nemen. Het zou teveel werk, en daarmee ook klanten, kosten. En dat schaadt niet alleen de portemonnee, maar misschien ook het klantvertrouwen.

Ons advies? Ga wel, maar communiceer goed met uw klanten. Het is ook voor zzp’ers belangrijk om zo nu en dan goed rust te pakken. Bedenk het volgende:

  1. Plan uw vakantie ruim op tijd in. Licht uw klanten tijdig in dat u op vakantie gaat, bel ze op of stuur een mail. Voor een grote groep klanten kan een nieuwsbrief of een bericht via social media al helpen om de boodschap over te brengen.
  2. Spaar voor uw vakantie. Zet iedere maand een bepaald bedrag opzij dat alleen voor vakantiedoeleinden bedoeld is. Want vakantietoeslag, wat is dat?
  3. Eenmaal op vakantie? Zet uw werkmodus dan ook echt uit. Het is aanlokkelijk om toch nog even op dat mailtje te reageren. Of om toch even op te nemen terwijl u op het strand ligt te bakken. Stel een “out of office” op, en zet uw telefoon desnoods op stil. Vakantie is ook echt vakantie.

Wij zijn ervan overtuigd dat na een goede vakantie, u helemaal opgeladen bent om het uiterste te halen uit uw onderneming!

HelloProfs | Online platform voor zzp'ers en opdrachtgevers