Factoring

U wilt snel uw geld ontvangen na het afronden van een opdracht. Is factoring iets voor u?

Factoring

U kunt als zzp’er in een situatie komen waarin het wenselijk is dat opdrachtgevers sneller betalen dan aangegeven in de normale betalingstermijn. Deze betalingstermijn is van tevoren gecommuniceerd in de algemene voorwaarden. Factoring kan dan een oplossing zijn. Bij factoring neemt een derde partij uw debiteurenbeheer volledig over, zodat u als zzp’er sneller betaald wordt.

Factoring is op de eerste plaats een vorm van debiteurenfinanciering. U verkoopt als het ware uw openstaande facturen aan een gespecialiseerd factoringsbedrijf. Hiernaast draagt u ook alle debiteurenrisico’s af aan deze derde partij. In ruil voor een vergoeding, zorgt de factoringsbedrijf er voor dat u als ondernemer vrijwel direct uw geld krijgt. Hiermee voorkomt u dat u (te) lang moet wachten voordat uw openstaande facturen door uw opdrachtgever betaald zijn.

Is factoring altijd aan te raden?

Er bestaan algemene voor- en nadelen van het gebruik maken van factoring. De grootste reden is dat u meer werkkapitaal tot uw beschikking heeft doordat u sneller betaald wordt. Bij financieel gezonde opdrachtgevers, is er vrijwel altijd een garantie dat u uw geld op korte termijn ontvangt. Hierdoor heeft u als ondernemer veel ruimte om bijvoorbeeld investeringen te doen of om kosten te dekken.

Echter, er heerst nog altijd wel een bepaalde sfeer rondom factoring. Het kan sommige klanten van u afschrikken als ze zien dat er een factoringsbedrijf zich in de financiering heeft gemengd. Hiernaast kan het imago ontstaan dat factoring iets is voor “zwakkere” ondernemingen, die niet zonder zouden kunnen overleven. Een beeld dat niet helemaal juist is, want factoring wordt door steeds meer (groeiende) ondernemingen ontdekt en zelfs met gejuich ontvangen.

Wanneer aan beginnen?

Er zijn meerdere situaties waarin u gebruikt kunt maken van een factoringpartij. U werkt bijvoorbeeld met veel opdrachtgevers die een betalingstermijn van 30 dagen of langer hanteren. Dan kan het lang duren voordat u geld op uw rekening ziet staan. Vele factoringpartijen zorgen ervoor dat uw geld al binnen 24 uur overgemaakt wordt. Werkt u met opdrachtgevers die u over het algemeen binnen korte termijn betalen? Dan kan de optie voor factoring voor u minder relevant zijn.

Het kan ook zo zijn dat u voor een langere tijd zonder opdracht heeft gezeten. Dan is het vanuit een financieel oogpunt wel zo fijn om op korte termijn betaald te worden. Factoring biedt in dit geval voor u een welkome uitweg. Vergeet echter niet dat er altijd een bepaalde risico is verbonden achter een factoringconstructie. Als een opdrachtgever wegens redenen een factoringpartij niet betaald, kan deze partij het voorgefinancierd bedrag van u terugvorderen. Let wel: “kan”, dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het ligt ook aan de voorwaarden die een factoringpartij hanteert. Feit is wel dat u geen ongewenste of onverwachte risico’s wilt lopen. Ons advies is om altijd goed de voorwaarden van een factoringpartij te lezen, voordat u met hen in zee gaat.