Belasting

Welke belastingzaken hebben op u en uw onderneming betrekking?

Belasting voor zzp’ers

Omdat u ondernemer bent, en winstoogmerk heeft, moet u belasting afdragen. Zelfstandige ondernemers moeten altijd aangifte omzetbelasting (btw-aangifte) doen om zo hun winst aan te geven. Er wordt van u verwacht dat u dit ieder kwartaal doet. Het kan natuurlijk zo zijn dat u het wel eens vergeet. De Belastingdienst kan u een seintje geven wanneer het tijd is voor de aangifte. Dit bieden ze aan via een app genaamd Btw-Alert. U kunt deze app downloaden zodat u nooit te laat uw btw-aangifte doet.

Maar naast belastingen, zijn er ook interessante financiële voordelen voor zzp’ers. Wij bespreken deze voordelen op deze pagina.

Zelfstandigenaftrek

U betaalt belasting over uw inkomen. Met de zelfstandigenaftrek zorgt u ervoor dat het belastbaar inkomen lager wordt, waardoor u minder belasting erover hoeft te betalen. Een leuk voordeel voor zelfstandige ondernemers. Zelfs als u geen winst weet te behalen, kunt u er gebruik van maken. Het is wel belangrijk om te melden dat de maximale zelfstandigenaftrek niet ieder jaar hetzelfde hoeft te zijn. In 2019 bedraagt dit maximum € 7.280.

Nu vraagt u zich wellicht af: heeft iedere zzp’er recht op zelfstandigenaftrek? Het is aan de Belastingdienst om de criteria hiervoor op te stellen. Grofweg komt het op de volgende punten neer:

  1. U bent ondernemer en betaalt belasting (in dit geval inkomensbelasting).
  2. U werkt minimaal 1225 uur per jaar (de zogeheten ‘urencriterium’).
  3. U heeft nog niet de AOW-leeftijd bereikt aan het begin van het jaar dat u besloot zelfstandige ondernemer te worden.

Voor meer informatie over de zelfstandigenaftrek, verwijzen wij u graag naar de website van de Belastingdienst.

Startersaftrek

Een startende ondernemer komt ook in aanmerking voor een startersaftrek. Dit is feitelijk een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Doel van deze aftrekpost is dat startende ondernemers meer ruimte krijgen om hun onderneming te laten groeien. Starters mogen in de eerste vijf jaar van het ondernemen de startersaftrek driemaal toepassen.

U komt in aanmerking voor de startersaftrek als:

  1. U recht heeft op zelfstandigenaftrek.
  2. U in één (of meer) van de vijf voorgaande jaren géén ondernemer bent geweest.
  3. U in de vijf voorgaande jaren niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek heeft toegepast.

Voor meer informatie over de zelfstandigenaftrek, verwijzen wij u graag naar de website van de Belastingdienst.

BTW-vrijstelling

Heeft u met een onderneming een omzet van onder de € 20.000,- per kalenderjaar en is uw onderneming gevestigd in Nederland? Dan heeft u vanaf 1 januari 2020 de mogelijkheid om een BTW-vrijstelling aan te vragen bij de Belastingdienst. Vraagt u deze vóór 20 november 2019 aan, dan gaat deze vrijstelling in vanaf januari 2020.

Voor zzp’ers met een relatief kleine onderneming kan dit een welkome vrijstelling zijn. Deze nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) biedt startende of kleinere ondernemingen wat meer lucht door geen BTW af te dragen. Ook bespaart het u tijd die u eerst kwijt was aan het aftrekken van BTW of voor het versturen van BTW-facturen.

Let dus goed op de volgende zaken:

  • Met de nieuwe KOR-regeling hoeft u dus géén BTW-aangifte voor de betreffende onderneming te doen.
  • Zodra uw onderneming groeit tot boven de € 20.000,- omzet per kalenderjaar, dan vervalt uw recht op BTW-vrijstelling.

Voor meer informatie over de nieuwe KOR-regeling, verwijzen wij u wederom naar de website van de Belastingdienst.

Wilt u ook fiscaal professioneel ondernemen? Dat kan met ons HelloProfs platform. Probeer het platform gratis uit en voeg uw opdrachtgevers direct toe om in de toekomst offertes naar ze te kunnen sturen. Ga naar https://www.helloprofs.nl.

Handige links

Belastingdienst – (Startende) ondernemers kunnen hier veel informatie verkrijgen over onder andere aftrekposten voor ondernemers.