De zzp-webmodule: een eindeloos examen

PeopleAssist Team · januari 18, 2021

Hoe gaat het met de wet DBA? Of liever gezegd: hoe ver is de overheid met het aanleveren van hulpmiddelen voor het onderbouwen van een juiste arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzp’ers? Wat is de status van de zzp-webmodule, aangekondigd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid?

Op 11 januari 2021 gaf dit ministerie een pilot vrij waarin opdrachtgevers de zzp’ers kunnen beoordelen als ze opdrachten uitzetten. Deze zzp-webmodule is nog volop in ontwikkeling en er kunnen momenteel nog geen rechten aan worden ontleend. Wel kunnen opdrachtgevers de pilot via de volgende link al uitproberen.

Wat viel ons op aan de huidige zzp-webmodule?

Wij hebben deze pilot alvast voor u uitgeprobeerd. Dit zullen we blijven doen zodat we u op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen. Om te beginnen zitten in de pilot herkenbare vragen, dus dat is erg prettig. Echter, het betekent ook dat het naar ons idee oude wijn in nieuwe vaten gieten is geweest. Maar het is een begin en we zijn al lang blij dat het kabinet dingen uitprobeert.

De vragenlijst is lang, heel erg lang. Wij kregen het idee alsof we een eindeloos en pittig examen aan het maken waren. En wij horen u al denken: moet ik voor iedere opdracht telkens weer deze zzp-webmodule opstarten en de vragen gaan beantwoorden? En wat als ik een twijfelachtig uitkomst krijg? Wij begrijpen maar al te goed dat ondernemers hier niet op zitten te wachten. U bent immers al veel tijd kwijt aan uw onderneming én aan het fiscaal in orde maken van de samenwerking.

Ook wij kregen een twijfelachtige uitkomst. De overheid gebruikt dan de term geen oordeel. Dit betekent dat, op basis van onze antwoorden, er signalen zijn die kunnen duiden op het werken binnen een dienstbetrekking. En dat terwijl wij wél de vragen serieus hebben beantwoord. Wij kunnen ons voorstellen dat deze uitkomst verwarring zaait bij opdrachtgevers.

 

Voor opdrachtgevers hangt veel van de uitkomst van de zzp-webmodule af. Het gaat immers over de vraag of de samenwerking met zzp’ers gebaseerd is op een dienstverband of niet. Als de werkelijke situatie verschilt met de situatie op papier, dan kan de onderneming in de problemen raken. Niet alleen de belastingdienst komt dan met naheffingen en correcties, ook de bedrijfsvereniging volgt vervolgens deze uitkomst. Uiteindelijke kunnen extra naheffingen pensioen en bedrijfstak gerelateerde premies het gevolg zijn.

Een laatste kritische noot is dat deze zzp-webmodule de (fiscale) verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever legt. Wij zijn echter van mening dat juist de opdrachtnemer ervoor moet zorgen dat de samenwerking goed geborgd is. Zolang de opdrachtnemer kan aantonen dat zijn/haar onderneming berust op een opdracht en niet op dienstbetrekking, dan is een langdradige webmodule niet eens nodig.

Onze oplossing

U zult begrijpen dat wij u graag adviseren om uw opdrachtnemers te laten werken met ons portaal www.helloprofs.nl. Met behulp van dit portaal dragen opdrachtnemers zelf zorg voor een juiste fiscale en juridisch geborgde samenwerking waarbij u tevens via uw managementtool mee kunt kijken. Met HelloProfs legt u de verantwoording en het werk neer waar deze hoort te zijn: bij de opdrachtnemer.

Lees meer over hoe het HelloProfs platform werkt. U kunt hier meer informatie lezen over de mogelijkheden.