U heeft extra mankracht nodig. Of er zijn (tijdelijke) wijzigingen in het aantal personeel die u moet opvangen. Wat de reden ook is, het komt regelmatig voor dat bedrijven de hulp inschakelen van zzp’ers. Wij geven hier wat tips om in het achterhoofd te houden als uw bedrijf van plan is om zzp’ers in te huren.
Op welke manieren kunt u een zzp’er inhuren?
- U doet het rechtstreeks zelf. Zonder tussenkomt van een derde partij. Het is belangrijk dat u samen met uw zzp’er een opdrachtovereenkomst maakt dat voldoet aan de wetgeving. Let wel: het is aan de zzp’er om een sluitende overeenkomst op te stellen.
- Met behulp van een intermediair. Deze bedrijven, meestal een uitzendbureau of detacheringsbedrijf, huren een geschikte zzp’er in, en verhuren deze vervolgens weer aan uw bedrijf. De zzp’er factureert niet aan u, maar aan de intermediair.
- Met behulp van payrolling. U betaalt een payrollbedrijf om zzp’ers voor u in te laten zetten. De zzp’er is feitelijk onderdeel van de loonlijst van het payrollbedrijf. U hoeft verder niets te doen.
Iedere manier heeft zijn voor- en nadelen. Wij hebben als voorkeur om rechtstreeks een zpp’er in te huren. Dit is de meest persoonlijke manier én u beschouwt elkaar echt als zakenpartners. Het ligt aan de situatie en de behoefte welke vorm van zzp inhuren het meest geschikt is.
Waar moet ik op letten bij het inhuren van zzp’ers?
Denk eerst goed na of het nodig is om gebruik te maken van zzp’ers. Heeft u op korte termijn specialistische kennis nodig? Heeft te maken met dalen in uw personeelsbestand? Of moet er op korte termijn een project afgerond worden? Als u precies weet wat u nodigt heeft kunt u uw inkoopopdracht beter en vollediger invullen. De kans wordt dan groter dat zzp’ers zich bij u aanbieden. Denk ook aan de volgende zaken:
- Zorg dat u als opdrachtgever op één lijn zit met uw zzp’er door een opdrachtovereenkomst op te maken dat voldoet aan de wetgeving. De zzp’er maakt deze overeenkomst, maar u kunt deze natuurlijk altijd inzien en beoordelen. Voor meer informatie, bekijk de pagina over zzp-wetgeving.
- Afspraken maken is essentieel voor een vruchtbaar verloop van de samenwerking. Deze afspraken kunnen jullie vastleggen in de algemene voorwaarden of in de inkoopvoorwaarden. Hierin staat wie verantwoordelijk is bij eventuele schade, wie eigenaar is van bepaalde materialen enzovoorts. Hoe gedetailleerder de afspraken zijn beschreven, hoe beter.
- Draag zorg voor een solide en vertrouwde samenwerking. Dat wil concreet zeggen: leer elkaar eens wat beter kennen. Geef bij goed presteren een blijk van waardering, waarmee de zzp’er verder kan. Geef ook constructieve feedback als het beter kan. Op deze manier houden jullie de deur altijd op een kier als er toekomstige opdrachten klaarliggen. Er is zelfs een code gemaakt voor “goed opdrachtgeverschap”. Hierin staan zaken die het maximale halen uit de samenwerking tussen u als opdrachtgever en uw zzp’er. Bekijk onze pagina over goed opdrachtgeverschap voor meer informatie.
- Kijk eens of ons HelloProfs platform wat voor u is. U als opdrachtgever kunt direct uw opdrachten plaatsen op onze openbare marktplaats. Zzp’ers die zoeken naar een nieuwe uitdaging zien deze opdrachten en kunnen meteen een offerte opstellen en reageren. U krijgt vervolgens hun offertes binnen via de mail. Het inhuren van zzp’ers wordt op deze manier erg gemakkelijk, snel én efficiënt. Ga naar de website van HelloProfs en registreer u meteen!
Risico’s van het inhuren van zzp’ers
Er kleeft altijd in meer of mindere mate een risico wanneer u als opdrachtgever een zzp’er inhuurt. Maar deze risico’s kunt u heel erg verkleinen en nagenoeg weghalen.
- Risico 1: de Belastingdienst ziet de samenwerking niet als opdracht maar als dienstverband. In dit geval is de zzp-samenwerking niet voldoende onderbouwd. Er is bijvoorbeeld een te grote gezagsverhouding geconstateerd, of de vrijheid van de zzp’er is te beperkt gebleken. U kunt hierdoor op termijn een fikse boete of een naheffing krijgen, iets waar u niet op zit te wachten. Zorg dus voor een adequate opdracht-overeenkomst waarin duidelijk staat dat de zzp’er als ondernemer wordt beschouwd.
- Risico 2: conflicten met de zzp’er. Een ander punt waar u niet op staat te wachten is een conflict met uw ingehuurde zzp’er. Niet alleen de Belastingdienst kan stellen dat de zzp’er feitelijk een werknemer is geweest, maar ook de zzp’er zelf kan dit vinden. Dit kan het resultaat zijn als bijvoorbeeld een opdrachtovereenkomst niet verlengd wordt, of na een ander groot dispuut. Ook daarom is het heel verstandig om altijd goed de opdrachtovereenkomst grondig te onderbouwen bij iedere opdracht.