De jungle van flexbemiddelaars

PeopleAssist Team · augustus 27, 2019

Onlangs hebben zzp belangenorganisaties ZZP Nederland en PZO bekend gemaakt dat ze zich grote zorgen maken over de forse stijging en invloed van flexbemiddelaars. Deze tussenpartijen zouden ervoor zorgen dat het (financiële) risico vrijwel altijd bij de zzp’er ligt. En als het een keer mis gaat, is de zzp’er contractueel de dupe.

Jungle van flexbemiddelaars

Flexbemiddelaars worden door opdrachtgevers ingehuurd om de werving en selectie van geschikte zzp’ers op zich te nemen. Doordat er steeds meer bij komen, worden deze diensten voor een zo laag mogelijk tarief ingevuld. Zo laag, dat als een opdrachtgever niet op tijd betaald, de zzp’er uiteindelijk met een lege portemonnee zit. De marges worden namelijk zo klein dat deze bedrijven in financiële nood komen als er een betalingsachterstand is ontstaan. Zie dit voorbeeld van ING waar het payrollbedrijf, ingehuurd door ING, in betalingsproblemen kwam.

Verwarrende wetgeving

ZZP Nederland en PZO zijn van mening dat deze chaos grotendeels veroorzaakt wordt door verwarrende wetgeving vanuit de overheid. Een onduidelijke wet DBA, het niet weten wanneer de Belastingdienst gaat ingrijpen én de risico’s van schijnzelfstandigheid. Voor zzp’ers is het lastig genoeg. Nu ook flexbemiddelaars, contractbeheerder en payrollbedrijven er zich op grote schaal mee gaan bemoeien, wordt het er niet duidelijker op.

Bedrijven maken gebruik van dit soort diensten omdat zij het vaak ook niet meer weten. Dan is het aantrekkelijk om maar een bedrijf in te huren die zich buigt over de wetgeving en de risico’s die het inhuren van zzp’ers met zich mee brengt. Het gevolg is dat zo’n flexbemiddelaar allerlei opmerkelijke constructies in het contract laat opnemen. En dat is vaak in het nadeel van de zzp’er. Volgens de voorzitter van ZZP Nederland, Maarten Post, kan in zo’n contract staan dat als de Belastingdienst schijnzelfstandigheid vermoedt, de zzp’er moet opdraaien voor de kosten.

De overheid is aan zet

Opmerkelijk is dat de overheid zelf vaak via flexbemiddelaars zzp’ers inhuurt voor tijdelijke klussen. En dat terwijl de overheid volgens ZZP Nederland en PZO tekort komt met duidelijke wet- en regelgeving. Mede hierom hebben beide belangenorganisaties aangekondigd om op 11 september een manifest in Den Haag te presenteren. Met de goede hoop dat de overheid het probleem van de ‘jungle van flexbemiddelaars’ inziet.

ZZP’ers zijn ondernemers, geen werknemers. Als dit verschil wordt erkent in duidelijke wetgeving, dan kunnen veel problemen voorkomen worden. Flexbemiddelaars zijn handig om taken van bedrijven over te nemen. Maar ook zij moeten zich aan de wetgeving houden. We houden het nieuws van de komende tijd goed in de gaten. De overheid heeft op dit vlak nog een boel werk te verrichten.

HelloProfs | Online platform voor zzp'ers en opdrachtgevers